Не виждам предпоставки да говорим за криза в страната, казва социологът Цветозар Томов в интервю за в. “Монитор”. Нито парламентарна, нито правителствена криза, водеща до неизбежни промени в краткосрочен план, има засега.
Напълно изключвам възможността за възникване на обща политическа криза в резултат на някакво активно проявено политическо недоволство от българското население. Хората не се отнасят с висока политическа активност към ситуацията, така че политическото и социално недоволство да се изрази в активни действия масово и на големи групи от хора. Такъв тип криза не може да възникне. От друга страна, кабинетът се ползва с ниско обществено доверие. Това дава шанс на политическите сили, които желаят промяна във властта, да търсят други механизми за политически действия, чрез които да предизвикат правителствена или парламентарна криза. Ще си позволя да кажа и това, че ресурсът на легитимната парламентарна и извънпарламентарна опозиция е недостатъчен, за да предизвика и такъв тип криза. Без криза вътре в тройната коалиция не виждам предпоставки да се стигне до правителствен или парламентарен колапс, казва социологът.
Според него действията на СДС, ДСБ и ГЕРБ са по-скоро подготовка за редовните парламентарни избори през следващата година, отколкото като акт за предизвикване на предсрочен вот.
Общите заявки на ГЕРБ и ДСБ, призивите на "Атака" на площада не изкарват хората от политическата апатия. Ако са реалистично разсъждаващи политици, техните действия са по-скоро насочени към това да стимулират обществено-политическото недоволство от правителството, за да създадат обстановка, която би довела до смяна на властта на изборите след година, обяснява Цветозар Томов.
По думите му социологическите проучвания показват ясно изразено недоволство от кабинета. Но то е, така да се каже, апатично, пасивно недоволство, което бих нарекъл политическо мрънкане от начина, по който се упражнява властта. Хората не са доволни от жизнения си стандарт и несигурността, в която живеят.
ГЕРБ, БСП и ДПС ще са в следващия парламент. Нито една от тях няма да получи такава електорална подкрепа, която да й позволи да управлява сама и без партньори, независимо от коалиционния вариант, в който ще влезе. В този смисъл изглежда изключено да се стигне до еднопартийно правителство. Защото нито една партия няма потенциал да надхвърли бариерата от 700 000 гласа в обозримо бъдеще на избори. Това предполага фрагментация на властта, парламентът отново ще е съставен от много политически субекти, ще са възможни вътрешни размествания и трансформации. Не се очертава възможност за стабилна доминация на една политическа партия.
Томов смята, че над 50 процента от българските избиратели в някаква форма ще направят десен политически избор. Но как и между кои партии той ще бъде разпределен, е рано да се каже. /БЛИЦ