Парламентът отложи за седми път новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци с промените в Закона за местните данъци и такси. Предложението е на  ГЕРБ-СДС.

"За" гласуваха 158 депутати, против бяха трима депутати от ПП-ДБ.

Предложението бе прието и на второ четене - така, вместо от 1 януари 2025-та, изискването "замърсителят плаща" ще влезе в сила най-вероятно от 1 януари 2026 г. 

При внасяне на промените в Закона за местните данъци и такси от ГЕРБ обявиха, че в противен случай от следващата година таксата може да скочи от 3 до 10 пъти в различните общини, което би било финансов риск за тях и финансова тежест за гражданите.

Разгорещени дебати

Дебатите и в пленарната зала бяха за справедливостта при плащането.

От "Възраждане" подкрепиха отлагането, но с уговорки. Депутатите Ангел Янчев и Димо Дренчев коментираха:

"Това, което в становището на НСОРБ не пише, е, че огромна част от вашите кметове, от вашите общински съветници от ГЕРБ живеят в малките населени места, където умишлено поддържат ниска такса битови отпадъци.

Сериозно ли е да твърдим, че 3 или 5 лева е годишният размер на (таксата, която се плаща - бел. ред. за) замърсяването от един човек в малко населено място в България - три или пет стотинки дневно? Не е сериозно". 

"Принципът "замърсителят плаща" трябва да бъде приложен и е истински срам за всички кметове и за цялата изпълнителна власт, че все още не са готови".

Явор Божанков от ПП-ДБ апострофира:

"Има един мотив -  ще поскъпне много услугата за хората. Тя в момента е много скъпа, но те не знаят това, защото разходите са скрити - човек веднъж плаща такса смет, втори път плаща продуктова такса, трети път средства от ЕС".

Мотиви на вносителите

В мотивите на вносителите е записано, че новата методика трябва да влезе поетапно във времето, за да могат местните администрации да настроят системите си за нейното прилагане, да се подготвят за провеждане на разяснителна кампания сред населението и да разполагат с обективна база данни за справедливо изчисление на такса битови отпадъци.

От БСП наблегнаха на социалния елемент. Борислав Гуцанов и Генади Събков коментираха:

"Разбира се, че трябва да бъде отложена и няма защо да се коментира нещо по-различно. Интересно защо местната власт не може да се справи, защо централната власт не може да се справи? И никой не говори плахо!" 

"Намираме се в България, а не в Швейцария и аз ви гарантирам, че багажниците на колите ще бъдат пълни с отпадъци, които ще бъдат изхвърлени на нерегламентирани сметища, които кметовете и в момента се затрудняват да почистват ежегодно".

Вече независимият Георги Свиленски реагира:

"Нали знаете, че вашите/нашите избиратели ще плащат 10 пъти повече. Обаче вас това не ви интересува, вас ви интересува бизнесът да плаща 10 пъти по-малко. Само че с такава политика, с такива изказвания трудно ще разширите лявото."

Тошко Йорданов от ИТН е на мнение, че опасността от неравнопоставеност остава:

"Също така не трябва да си затваряме очите, че в ромските гета, какъвто и закон приемем, те няма да изхвърлят боклука по начина, по който искаме да го направим с този закон. И кой ще плаща това нещо след това", попита Йорданов.