Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване на конфликта с Русия не могат да започнат просто с прекратяване на огъня, предават световните агенции.

„Ако някой си мисли, че може да замрази конфликта и после да види как ще го решава, значи не го разбира“, заяви Кулеба на онлайн брифинг за африкански журналисти след обиколка в страни от Африка.

Над 100 кръга консултации и опити за примирие с Русия след анексирането на Крим през 2014 г., доведоха до пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., отбеляза Кулеба.

Делегация от африкански държавни глави планира да посети Украйна и Русия през следващите дни с надеждата, че ще убеди двете страни да спрат войната, заяви говорител на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса. Говорителят каза, че все още не е уточнена датата на посещението.

Подобно предложение означава руските сили да останат на украинска земя при началото на преговорите. Украйна е казвала по-рано, че руските сили трябва да се изтеглят, преди да започнат преговори, а Москва иска Киев да признае руски суверенитет над Крим като предварително условие.

Инициативата се води от президента на Сенегал Маки Сал, който миналата година бе председател на Африканския съюз. Неговата страна не присъства на последното гласуване в ООН, осъждащо действията на Русия, припомня Ройтерс.

Сегашният председател на Африканския съюз – президентът на Коморските острови Отман Газали, бе включен наскоро в делегацията, в която влизат още президентите на Египет, Замбия, Демократична република Конго, Уганда и Южна Африка.

Кулеба бе на обиколка в Африка, за да спечели подкрепа, посочва Ройтерс и припомня, че 30 от 54 африкански държави членки на ООН гласуваха в подкрепа на резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Украинският външен министър заяви, че в момента се наблюдава „ренесанс“ на отношенията между Украйна и Африка. Той каза, че не знае подробности за африканската мисия за мир, но я приветства. „Очакваме да приемем тези президенти в Киев“, каза Кулеба.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук