По време на разговори в Киев външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е заявил пред високопоставен китайски пратеник, че страната му няма да приеме никакви предложения за прекратяване на войната с Русия, които включват загуба на територия или замразяване на конфликта, съобщава днес украинското министерство на външните работи.

Ли Хуей, специален представител на Китай по евразийските въпроси и бивш посланик в Русия, посети Украйна на 16-17 май и се срещна с уКулеба, се казва в изявление на министерството.

Това е първата визита на високопоставен китайски пратеник в Украйна след руското нашествие.

"Кулеба информира специалния пратеник на китайското правителство в детайли за принципите на възстановяване на устойчивия и справедлив мир, основан на зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Той подчерта, че Украйна не приема никакви предложения включващи загуба на нейни територии или замразяване на конфликта", пише в изявлението.

Очаква се по време на обиколката си в Европа Ли Хуей да проведе разговори още в Русия, Полша, Франция и Германия. Китай не е осъдил действията на Русия и не е определял действията ѝ като "нашествие", което доведе до критики от страна на европейските страни и САЩ. Те поставиха под въпрос ролята на Китай като потенциален посредник в конфликта, посочва "Ройтерс".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук