Младите водачи ще получат книжките си с 26, а не както останалите - с 39 точки, но отпада първоначалният замисъл да не могат да карат през нощта. Това предвиждат промените в закона за движение по пътищата, които депутатите обсъдиха на първо четене.
За млади се имат тези водачи, които са взели шофьорска книжа преди по-малко от една година и все още не са навършили 25 години. Тоест шофьор, който вземе книжка на 26 години, няма да е млад водач. Според опозицията обаче текстовете, които касаят възраст са дискриминационни. Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че се въвеждат излишно много ограничения и изисквания, които няма да решат въпроса с жертвите на автомобилни катастрофи. Според него поправките дават предпоставки за корупционни практики. С предложението да се създаде автомобилна администрация, която ще се занимава с повеждането на изпити и даване на шофьорска книжка, се обслужват определени интереси, смята Иван Костов. Според него на една малка агенция се дават много големи правомощия, които дават възможност за корупционни практики.
Председателят на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев от НДСВ настоя, че целта е да се ограничат катастрофите по пътищата. Над 1 млн. нарушения са констатирали органите на КАТ за 2008 година, информира той. Според него системите за наблюдение и контрол ще въведат дисциплина в движението по пътищата.
По думите му най-честите пътно – транспортни произшествия са ударите челно между моторните превозни средства. През миналата година те са били 2735 от всички пътни инциденти. При тях са загинали 359 души, а над 100 ранени., обясни Мирчев.
Промените в закона предвиждат още да се въведе необжалваемост на наказателните постановления, издадени по актове за установяване на административни нарушения, съставени въз основа на изготвени веществени доказателствени средства от технически средства или системи за явно наблюдение. С предлаганите промени се завишават размерите на налаганите санкции. Сегашните 10 лв. за превишение с 10 км/ч стават 20 лв., за превишение с 11-20 км/ч глобата става 50 лв. (30 лв.) сега. Запазват се глобите от 100, 150 и 200 лв. за превишение от 21 до над 40 км/ч, но се предлага промяна при следващата стъпка.
Сега за превишение на скоростта с над 50 км/ч се налага глоба от 250 лв. и три месеца лишаване от правоуправление. Предложението е всеки следващи 5 км/ч превишение да се сакционират с по 50 лв.
На 50 лв. се увеличават глобите за неправилно паркиране, неспиране на знак „Стоп”, шофиране в бус-лентата, неправилно движение назад, неправилно изпреварване, управление на неизправно МПС.
Санкцията за неправилно преминаване през пешеходна пътека, покрай автобусна спирка, на червен светофар или паркиране на пешеходна пътека става 80 лв.
Въвежда се и нов вид наказание – безвъзмезден труд в полза на обществото, което ще се налага от съдия от районния съд, като изпълнението му ще бъде осигурено от кмета на общината. С промените се въвежда и задължение за носене на каски от водачите на велосипеди./БЛИЦ