Министърът на здравеопазването уволни ръководителя на МБАЛ „Свети Иван Рилски” доц. Румен Стоилов и наложи санкции за нерегламентирани лечебни дейности в болницата, съобщиха от здравното ведомство.
Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев днес разговаря с членовете на комисията, назначена във връзка с извършената проверка на дейността на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ „Св.Ив. Рилски”. Председателят на комисията проф. д-р Христо Куманов информира д-р Желев за констатациите, изводите и заключенията на комисията относно спазването на нормативните изисквания в провереното лечебно заведение.
Комисията е констатирала груби нарушения на нормативните изисквания – липса на разрешение за извършване на дейности по трансплантация в частност на хемопоетични стволови клетки без налични научни доказателства за положителен лечебен ефект при пациенти с неврологични заболявания, отсъствие на положително становище от комисия по етика, както и безспорно констатирани нарушения на чл. 79 от Закона за здравето, който императивно разпорежда медицинската помощ да се осъществява чрез прилагане на утвърдени от медицинската наука и практика методи и технологии.

Въз основа на заключенията в доклада министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев издаде заповед, с която за допуснатите нарушения в лечебното заведение отстранява от заеманата длъжност ръководителя на МБАЛ „Св.Ив.Рилски” доц. Румен Стоилов. В съответствие с разпоредбите на Закона за здравето и Закона за лечебните заведения ще бъдат наложени наказания и на медицинските специалисти в МБАЛ „Св.Ив.Рилски”, участвали в нерегламентираната медицинска дейност, посочена в доклада на комисията.

Докладът и цялата документация от проверката на комисията ще бъдат предоставени на съответните компетентни органи – Прокуратура, ДАНС, Икономическа полиция.

БЛИЦ припомня, че междувременно стана ясно, че болница "Св. Иван Рилски" е прекратила договора за отдаване под наем на помещения на медицински център "Фокус-5". Разследване на вестник “Труд” установи, че центърът е предлагал на умиращи пациенти и на парализирани болни лечение със стволови клетки, без никъде по света да е доказан техният ефект.

Решението за изнасянето на центъра е взето по взаимно съгласие и е със задна дата – 1 юли, съобщиха от ръководството на “Св. Иван Рилски”. От там обясниха, позицията си със становището на Изпълнителната агенция по трансплантации, която смята присажданията на стволови клетки на пациенти с неврологични заболявания за незаконни.

Чрез сина си Атанас Матеев (21 г.) и майка си Елена Василева (82 г.)с дялове във “Фокус-5” и работещата с него лаборатория по стволови клетки “Просел”, съсобственик е и зам.-здравният министър Матей Матеев.
Операциите без ефект са извършвани в продължение на две години от лекарите от Клиниката по неврохирургия първо в Александровска болница, а по-късно в “Св. Иван Рилски”, начело с проф. Венцеслав Брусарски.
Заради съмнителните процедури със стволови клетки, преди 10 дни здравният министър д-р Евгений Желев назначи проверка.

За безсмислените операции издъхващите пациенти са броили между 2000 и 3900 лв. Някои от тях са били принудени да продават апартаментите си, за да набавят непосилната за тях сума. Майка от Бургас например е платила 7000 лв., защото на дъщеря й са правили две трансплантации на стволови клетки. Доктори сигнализираха, че разходите по извършваните процедури със стволови клетки са излизали не повече от 500 лв. А болните е трябвало да броят и по 8 пъти повече. Чавдар Ботев, управляващ на тъканната банка “Просел” (която работи с медицинския център “Фокус-5”), заяви, че процедурата е струвала около 4000 лв. Колкото са искали на болните. /БЛИЦ