Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейските партньори, че няма да имат проблем с България по отношение на Република Северна Македония и нещата ще станат много по-бързо, много по-отдавна пътят към компромисите, към спазване интересите на страната ни щеше да бъде отворен и предложение като френското много по-рано щеше да бъде факт.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в троянското село Орешак вчерашното решение на парламента за даване на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Република Северна Македония. 

По думите ѝ все още трябва предпазливо да се коментира, докато не видим каква ще бъде реакцията и решението на колегите ѝ от Република Северна Македония и дали този протокол ще остане в този вид.

Все още най-важният документ от това първоначално предложение не е подписан. Ще си запазим възможността за коментари, след като видим трите документа в пакет, посочи Йотова. 

„Още от началото на миналата година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпроса за правата на българите там и че България няма как да каже своето „да“, докато тези права не са гарантирани, така както самият Европейски съюз изисква според Копенхагенските критерии.

Година и половина беше много сериозен дебат, дискусия, убеждаване от страна на президента към нашите европейски партньори, за да разберат, че това е най-важното условие на България, за да бъде един ден Република Северна Македония равноправен член на ЕС“, добави вицепрезидентът.