“Дори и да ни регистрират като партия /ОМО “Илинден”-ПИРИН/, се очаква да не признаят македонско малцинство в България. Макар че там има 18 малцинства, а ние сме сред тях и смятаме, че имаме около 2 милиона македонци, тя се смята за еднонационална държава. Това е най-големият парадокс на Балканите и е странно как Европа търпи тази държава и прави отстъпки”, казал Иван Гаргавелов, цитиран от македонския вестник “Дневник”.
Материалът във вестника е под заглавие “Македонците от Гърция и от България разочаровани от ЕС”. В него се казва, че “ако Европа не се трансформира в по-силна федерация и с нови механизми не притисне Гърция и България да зачитат малцинствените права, държавите ще останат парадокс на Балканите. Всичко, което идва от Брюксел, е студено, а подкрепата остава само на хартия. Това заявиха представителите на ”Виножито” от Гърция и на ОМО “Илинден”-ПИРИН от България на връчването на златни медали в Битоля за техните заслуги в утвърждаването на македонизма. Медалите им са присъдени от Сдружението за промоция на Персеида, антична столица, за която се предполага, че се е намирала край битолското село Църнобуки. На медалите е гравиран ликът на последния античен македонски цар Персей”.
Въпросният Гаргавелов, за когото се предполага, че е и български гражданин, си намери трибуна да се възмущава как Европа търпяла България. Какво означава това - че точно той може да дава акъл за това какво да бъде отношението вътре в ЕС към неговата членка България. Да не говорим, че приема награда за утвърждаване на “македонизма”, предполага се в България. Да припомним само отново за какво става дума, какво означава македонизмът. Той е средството, използвано от Сърбия с надеждата във Вардарска Македония да бъде заличен българският дух, да бъде заличено българското самосъзнание. Съзнавайки, че не може да наложи влиянието си във Вардарска Македония поради силните български корени там, Сърбия посяга към македонизма – тоест измисляне на “македонска нация”, “македонски език”, различни от българската нация и българския език. Та може би излиза, че въпросният Гаргавелов работи директно  срещу своята страна България. Да не говорим откъде се взе това число от 2 милиона души в България, които не се чувствали българи, а ”македонци”. А за измишльотините за ”последния македонски цар Персей” – ще цитираме откъс от днешна публикация в македонския “Утрински вестник”:
"Македония губи идентичност най-много от себе си. Бягаме от най-силния свой генетичен код славянството, търсейки абстрактни национални корени в праисторията, преди Христа, макар че нациите са се оформили през 19 и 20 век след Христа. Ставаме хазари”. /БЛИЦ