Ръководството на БСП-Бургас излезе с официална позиция, в която в навечерието на конгреса идната неделя дава пълната си подкрепа за лидерката Корнелия Нинова. Гласуването на позицията е след проведен снощи анализ на резултатите от евровота за община Бургас, където Столетницата показа, че е стопила осезаемо разликата в гласовете с ГЕРБ и е в добра кондиция за есента, когато предстоят местни избори. 

Ето какво пише в позицията:

„Предстоящите пред партията задачи предполагат единение и консолидация. Считаме, че не е време за оставки, включително и на председателя, а за продължаване усилията за промяна на политическия модел и статуквото на страната. Постигнатите резултати от изборите за ЕП са добра основа за тази промяна. Обръщаме се към делегатите на конгреса за мъдрост и отговорност пред партията и обществото”.

В  неделя конгресът на БСП трябва да потвърди декларираната на 26 май оставка на Корнелия Нинова и да реши как ще се избира новия председател. Очаква се реално премерване на вътрешните сили в самата БСП. Мнозинството, подкрепящо Нинова ще иска това да става чрез пряко гласуване на всички членове на партията, както предвижда новият устав. Вътрешната опозиция обаче смята, че това трябва да решават  делегатите на конгреса, както досега. 

На предишни заседания на конгреса са участвали около 700 души, като критики към Нинова обикновено изказват не повече от една трета от тях.