„Харвард сформира успешно правителство в България. Е…, нека опитаме отново: „Харвардите“ — двама възпитаници на Харвард от България, Кирил Петков и Асен Василев, са готови да ръководят страната, след като политическата партия, която основаха, излезе победител в третите избори за 2021 година в балканската страна.“ С това заглавие започва статия, поместена на интернет страницата на студентския вестник на университета Харвард - The Harvard Crimson. (оригиналния коментар на изданието ТУК), предава tribune.bg

Партията на Петков и Василев е описана като антикорупционна, появила се в тежък момент на кризи в страната. Уточнява се, че в момента има масово недоверие в правителството и страната ни е с най-нисък процент на ваксинирани в Европейския съюз на фона на нестихващата пандемия от Covid-19. Победата на „Продължаваме промяната“ се определя, като избор на десните демократични активисти в България.

В статията обясняват, че двамата лидери говорят за промяна, честност и стабилност за българския народ, но дали е така може да стане ясно от делата им, които биха говорили по-силно от думите, използвани от тях досега, едва след като и ако съставят правителство.

„Вижда се, че Петков и Василев прилагат уменията, които са придобили в университета, както и че много млади български емигранти са последвали примера им и са се върнали в страната си, за да се заемат с реформата ѝ“, пише изданието.

„И все пак има един аспект на изборите, който ни притеснява малко, въпреки нашите шеги с големия акцент върху образованието на тези двама мъже в Харвард. В крайна сметка Петков и Василев бяха избрани от българския президент Румен Радев за министри във временното правителство на страната – от което започнаха кампанията си – до голяма степен само заради името Харвард.

Третирането на университетската марка, за да отговарят на условията за управление е странно и потенциално вредно по две оси:

Първо, това увековечава лъжата, че диплома от Харвард незабавно прави индивида по-способен да се справя с всичко повече от всеки друг.

Второ, тя заличава вероятно много по-важни постижения на гражданите отвъд управлението, които имат богат опит, натрупан в живота“, се подчертава в статията. 

„За тази цел в бъдеще, ще е хубаво да не виждаме замяна на имана, така както стана в България. Нека лидерите, в това число Петков и Василев  печелят уважението си с делата си, а не с титлите“, апелират от изданието.

„Междувременно пожелаваме на двамата мъже всичко най-добро и да продължават с трудната си задача да сформират коалиционно правителство от враждуващи парии. Може би в процеса на работа си ще намерят своето Харвардско образование за полезно“, завършва публикацията в студентския вестник.