Действащото 44-о Народно събрание е провело 179 заседания от началото на мандата си на 19 април 2017 г. до 27 юли 2018 г., когато депутатите се събраха за последно преди началото на лятната им ваканция. За периода в пленарна зала сапроведени точно 4871 гласувания – на законодателни промени, проекторешения, процедури и т.н. Справката е предоставена на „Флагман“ съгласно Закона за достъп до обществена информация.
Кои обаче са най-дисциплинираните депутати?

Показател за това например може да бъде кои народни представители се регистрират в началото на пленарния ден. Това са депутатите, които осигуряват кворума за провеждане на заседанията.

Припомняме, че съгласно Конституцията за целта е необходимо присъствието на повече от половината народни представители – т.е. нужни са 121 регистрации в началото на пленарния ден, който по принцип започва в 9 ч. Това може да струва големи усилия, особено за „нощните птици“, които имат проблем с ранното ставане.

Депутатът-рекордьор по регистрации в 44-ото Народно събрание към момента е Георги Гьоков от групата на „БСП за България“. Той се е „чекирал“ цели 171 пъти, т.е. отсъствал е за началото на пленарния ден само в 5% от случаите. (Всъщност той може и да е присъствал, но да не се е регистрирал, за да блокира кворума – прийом, който бе използван от опозицията няколко пъти и в този парламент.)

Гьоков е и „най-устатият“ депутат от „БСП за България“ в това Народно събрание – той е говорил от трибуната 11 ч. и 35 мин.

След него в класацията по брой регистрации – 169, са Владислав Николов от ГЕРБ и Росен Живков от „Обединените патриоти“ (ОП). Следват двама депутати от „БСП за България“ - актрисата Нона Йотова и Румен Георгиев – с по 168 регистрации.

На шесто място еднолично е Йордан Йорданов от ОП (166), следван от Николай Иванов от „БСП за България“ (164), Цветан Топчиев пак от „БСП за България“ (163). Деветото място е за Славчо Атанасов от ОП със 160 регистрации.

Депутатите понякога са обвинявани, че са „машинки за гласуване“, което вероятно трябва да означава, че натискат копчето, без да се интересуват от резултата. Така или иначе и това изисква известно усилие – най-малкото следва да присъстваш в залата.

Тук класацията изглежда много по-различно – т.е. тези, които най-често допринасят за кворума рано сутринта, не са най-често гласуващите депутати.

Водач в това отношение е слабо известната депутатка от Плевен Ралица Добрева, която е представител на ГЕРБ. Тя е гласувала цели 4649 пъти, т.е. в 95,4% от случаите. Пропуснала е само 222 гласувания, което е наистина впечатляващо. Общ поглед в статистиката сочи, че средно един депутат пропуска вероятно поне половината, или над 2000 гласувания.

На второ място в класацията е друг непопулярен депутат от ГЕРБ – Борислав Борисов, представител от София. Той е пропуснал само 255 гласувания.

Трети е отново депутат на ГЕРБ – Александър Александров от Перник с 274 пропуска.

И следващите трима в подреждането са представители на най-голямата формация. Това са Владимир Вълев от Варна (293 пропуснати гласувания), Красен Кръстев от Враца (365) и Клавдия Ганчева от Велико Търново (370).

За сравнение най-регистриращият се депутат Георги Гьоков е пропуснал цели 3088 гласувания, т.е. участвал е в само 1783 (36,6%).