Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов е единственият депутат, който е бил на трибуната повече от едно денонощие. Това показва справка със статистическите данни за изказванията на народните представители в 44-ото Народно събрание. Те включват периода от учредяването на парламента на 19 април 2017 г. до 27 юли 2018 г., уточнява Флагман.бг.

Данните ни бяха предоставени по Закона за достъп до обществена информация.

Именно от там се разбра, че трима от действащите 240 депутати все още не са взимали думата.

На другия полюс са народните представители от ГЕРБ Данаил Кирилов и Менда Стоянова, които водят в класацията за най-много изказвания – съответно 841 и 448. И двамата не са от най-приказливите, но са председатели на „най-оборотните“ парламентарни комисии и се налага често да четат докладите по законопроекти. Кирилов води правната, а Стоянова – бюджетната комисия.

„Бронзовият медал“ е също за председател на комисия – Халил Летифов от ДПС, който е шеф на тази по транспорт. Той е излизал 383 пъти на трибуната на Народното събрание.

В класацията по продължителност на изявленията има обаче известни разлики. На първо място отново е Данаил Кирилов с внушителните 28 часа и 7 минути. Втори обаче изскача председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов с 13 ч. и 40 мин. (Той е шести по брой излизания на трибуната – 260). Трета е Менда Стоянова с 12 ч. и 42 мин.

Четвърти в подреждането като че ли изненадващо е Георги Гьоков. Той е най-говорилият представител от групата на „БСП за България“ до момента.

Лидерката му Корнелия Нинова е седма – с 9 ч. и 26 мин.

Какво е положението с останалите председатели на парламентарни групи?
След Цветанов и Нинова в подреждането е лидерът на най-малката формация - „Воля“, Веселин Марешки. Той е излизал 119 пъти на трибуната и е говорил 5 ч. и 25 мин.

После е водачът на ДПС Мустафа Карадайъ – с 33 излизания и 4 ч. 22 мин.

Накрая се нарежда председателят на групата на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров – той е говорил 29 пъти за общо 2 ч. и 30 мин.

От бургаските депутати се отличава председателят на икономическата комисия Петър Кънев. Той е със 162 изказвания и е говорил 4 ч. и 20 мин.

Прави впечатление, че в този парламент липсват говорители с речи по всякакви теми, каквито в миналото Народно събрание бяха Мая Манолова и Димитър Байрактаров.