"Имаме доклад, в който доказваме, че F-16 е по-доброто решение за изтребител. Убеден съм, че цената ще бъде по-приемлива за България. Абсурдна е тезата, че ще отидат 2 милиарда. За сега правителството е дало около 200 милиона за действащата техника. Техническото оборудване се купува от трета страна, а ние не знаем каква ще бъде цената и колко ще струва "Грипен". Така коментира скандалите и спекулациите около изборът на изтребител Цветан Цветанов в "Лице в лице" по bTV.

"За мен е важно да видя позицията на БСП в дебатите в парламента. Трябва да можем да отговорим на изискванията на НАТО при избора на изтребител. Защо БСП са против? Когато министрите проведат разговори, ще станат ясни и цените. Нека да кажем, че семейството F-16 преобладава почти във всички държави членки на НАТО. Само Чехия и Унгария са с "Грипен"", посочи лидерът на ПГ ГЕРБ. 

"Нека да си припомним Словакия, само преди 8-10 месеца имаха решение за "Грипен", както и позиция на гражданското общество, но в момента са в процес на закупуване на F-16. Това е най-доброто. Да погледнем Румъния, Гърция и Турция. Защо смятате, че нашите експерти са по-лоши като оценители? Трябва да се отнасяме с уважение към тях. Уважавам качествата на Румен Радев като пилот, но не и тези като политик. Опитва се да ни ориентира на изток и игнорира НАТО", каза още Цветанов. 

Той изтъкна, че саботирането на този разход е в услуга на всички, които имат интереси да се дават пари за нещо, което е несъвместимо с НАТО и искат да отдалечат страната от него. 

Цветанов разкри, че още другата сряда ще стартират преговорите по темата с изтребителите в парламента.