С намесата по продажбата на ЧЕЗ правителството излиза от заплетената ситуация, но като цяло не е добре държавата да се меси директно в пазарна сделка. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти, информира "Фокус".

„Ако сте един инвеститор и научите за това как и по какъв начин държавата се намесва в една сделка, няма да ви харесва. В случая е добре, защото се излиза от тази заплетена ситуация и се слага точка на един безсмислен скандал“, коментира Симеонов.

На въпрос дали чешката държава ще се съгласи на подобна сделка, Симеонов призова да се пита чешката държава. Попитан дали е присъствал на срещата със собственика на „Инерком България“ Гинка Върбакова в Министерски съвет, Симеонов заяви: „Отидох само колкото да видя как изглежда Гинка. Видях я за 3 минути и си излязох, защото прецених, че тази среща няма особен смисъл.

Симеонов обърна внимание, че тя е била облечена коктейлно. Симеонов заяви, че има съмнение, че тя не знае как изглежда трафопост. „Няма нищо общо между поддръжката на фотоволтаичен парк, при който основният ти ангажимент е да пишеш фактури и да ги пращаш на НЕК“, коментира вицепремиерът. По думите му съвсем друго е едно действащо енергоразпределително предприятие. „Това са неща, които са от различни вселени“, допълни той.