Въпреки сериозните възражения, които са по-скоро политически, отколкото от  икономическа и финансова гледна точка -  България би имала полза от влизането в еврозоната. Това заяви по ТВ Европа днес водачът на листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)” – Валери Симеонов.

По думите му от приемането на еврото пряка финансова изгода ще има българският вложител, тъй като лихвите по кредитите ще бъдат намалени. 

На второ място, българските банки ще бъдат освободени от тежкото задължение да поддържат една много висока ликвидност. „Към настоящия момент тя много често превишава 50 %. Което блокира средства, създава един много тежък административен ред, така че да се отговори на изискванията на Европейската банка и на Световната банка. Докато чуждите банки, които имат клонове в България поддържат една ликвидност от 2-3 %. Просто неравноправието е очевидно”,  коментира Валери Симеонов.

Не на последно място – това ще повлияе и на дребния и средния бизнес, ще даде възможност за по-свободно боравене с банкови средства, сключване на договори, един допълнителен стимул за развитието и инвестициите като цяло. „Да не забравяме и че дисциплиниращите условия на Международния валутен фонд стабилизираха българския лев. Той е достатъчно стабилен, за да очакваме, че при един преход към еврото ще се получи някакъв драстичен скок. Което се е случвало при други държави в ЕС, които обаче не са имали валута под контрол”, подчерта Валери Симеонов.

В разговора за това каква Европа трябва да имаме Валери Симеонов беше категоричен, че от гледна точка на местоположението на България в европейския континент задължително трябва да имаме обща европейска армия.

„Ние нямаме друга гаранция срещу една евентуална агресия от страна на наша южна съседка”, подчерта лидерът на НФСБ. Той даде примера с Кипър,  разделянето му на две държави и напрежението между две страни-членки на НАТО Гърция и Турция, аргументирайки се, че членството ни в НАТО не е достатъчната гаранция при евентуална агресия срещу България.

Валери Симеонов беше категоричен, че не вижда противоречие между това Европа да е Европа на нациите и създаването на обща валута и армия. „Така или иначе от членството си в ЕС България трябва да има ползи, да получава принадена стойност във всяко едно отношение и направление. И България ще продължи своето членство, независимо дали запазва своята самостоятелност по отношение на претенциите за съобразени с нейните специфични условия директиви и регламенти, но от друга - с участие в паричния пазар или общата армия”, подчерта Валери Симеонов.