След изборите ЕНП ще има най-много представители в Европарламента. Ние предлагаме най-реалните решения на проблемите в Европа. Няма как да се случи ляв завой в Европа. Това каза в студиото на bTV кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, който взе участие в доста разгорещен дебат с кандидатът за евродепутат от БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев. Двамата започнаха да спорят още от самото начало на своето участие.

"Много е интересно, когато от ЕНП, които управляват Европейската комисия от 25 години, говорят за промени. И вчера Франс Тимерманс спечели симпатиите на всички зрители. Вече е ясно, че ще има промяна в ЕК и посоката ще бъде към една социална Европа. Управлението на ЕНП нанесе сериозни щети и трябва промяна. В България е факт, че трябва да има финансова стабилност, но е факт, че трябва да има и социална справедливост. Над 20% от нашите сънародници живеят на или под прага на бедността", заяви Станишев.

"В Европа и в България се спазва много сериозна финансова дисциплина. За социалистите е класика в жанра да харчат и преразпределят средства, за които не са направили нищо. В БСП има много специалисти по фалити на държавата и в това как един долар може да стане 3000 лева. Не ми се вярва, че хората искат тези врмена да се връщат. Не трябва да правим грешките от миналите управления на БСП да натрупваме дълг, за да може социалистите да си харчат. Ръстът на доходите може да се случи само чрез икономическо развитие и използването на солидарните фондове на ЕС. Всичко това ще се случи и занапред. Не разбирам за какво орязване на социалните придобивки говори г-н Станишев. Заплатите се вдигат в образованието, в здравеопазването, извършват се редица реформи във всички области на живота", категоричен беше Андрей Ковачев.

"Корупцията не е само български феномен. Ние от ГЕРБ показахме, че можем да носим отговорност и при най-малкото съмнение се подават оставки. Надявам се и колегите от БСП да постъпват така. Всички виждат, че се води борба срещу корупцията. Трябва да се стигне до край и българските институции да си свършат работата. Трябва да има общ европейски механизъм за наблюдение на феномена корупция и той не трябва да е само за България и Румъния, а трябва да обхване всички държави в ЕС. Трябва да има и обща европейска прокуратура", обяви Ковачев.

"Истина е, че корупция има във всички страни. За съжаление в България тя се е окопала на всички нива в държавата и е много по-широко разпространена. Това е причината да има социална несправедливост в България. Европейските средства не достигат до хората и изчезват в джоба на някой. Трябва да се научим да отстояваме своите интереси и то без да правим кавалерийски атаки. Всички в България искат повишаване на доходите и една социална Европа. Ние имаме ясен план как това може да се случи", отговори Сергей Станишев.

"Българските национални интереси са ясни - Шенген, Еврозона, защита на българските малцинства в Европа, двойните стандарти. Досега сме работили заедно по тези теми с колегите и се надявам занапред това да продължи да се случва. България е добро място за бизнес. Само за последните месеци са открити десетки фабрики и хиляди нови работни места. Това е начинът за вдигане на пенсии и заплати. Всичко минава през икономиката", категоричен беше Андрей Ковачев.

"Най-голямата опасност за България е Европа на няколко скорости. Искам да благодаря на г-н Ковачев за подкрепата за моя доклад за Шенген. Това е пълно безобразие. Ние сме изпълнили всички критерии и може да бъдете сигурни, че по тези теми ще работим заедно и ще защитаваме българските национални интереси. Има тенденция за двойни стандарти. Това е дразнещо и българинът го усеща", разкри Сергей Станишев.