Решенията на КС трябва да се уважават. ГЕРБ не могат да ни върнат топката, защото е спукана. Заради липсата на разбиране за правовата държава. Това каза Валери Жаблянов - зам.-председателят на НС и член на ИБ на БСП, в ефира на bTV.

По думите му НС не е нарушило Конституцията, а ГЕРБ, защото те взели решението да не приемат оставката на Делян Добрев. На въпрос дали политиците не трябва да понесат политическа отговорност след решението на КС, Жаблянов каза:

„Оттук нататък политическите действия на ГЕРБ трябва да са продиктувани от морала и как това се вижда от обществото. Притесняват ме думите на Данаил Кирилов от правната комисия, който смята, че решението на КС няма да има политически последствия. Това значи, че сме срещу правовата държава“.

„Позицията ни относно Истанбулската конвенция не се е променила“. По повод двойнствеността на БСП, че по време на заседанието на ПЕС са подкрепили приемането на Истанбулската конвенция, Жаблянов каза:

"В конвенцията има аспекти, които са извън проблема с насилието над жени". По повод обвиненията за търсене на политическа конфронтация, той даде пример с вероизповеданията в България, които са против приемането на текстовете, заложени в документа. „Приемането на конвенцията има задължителен характер и трябва да влезе в законодателството ни“, подчерта депутатът.