„Няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а да не се приема Истанбулската конвенция и същевременно българският президент да няма позиция”.  

Това заяви днес пред журналисти по адрес на Румен Радев предишният президент Росен Плевнелиев, подчертавайки, че ратификацията на този документ ще даде шанс да се утвърдят демократичните устои на българската държавност.

Според него, чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. "Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", обяви Плевнелиев. 

Той счита, че ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи. 

БЛИЦ припомня, че в отчета за първата си година като президент Румен Радев определи Истанбулската конвенция за важна, но призова управляващите за разум, тъй като не сега бил моментът за ратификацията й.