Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата „Национална организация по оползотворяване и рециклиране на отпадъци” (НООРО“) АД срещу решение на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което е отказано удължаване на срока на разрешително за оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори до 2022 година. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Върховните магистрати смятат, че програма за управление на негодни за употреба батерии и акумулатори на „НООРО“ АД не отговаря на изисквания на Закона за управление на отпадъците, както и на Наредбата за батерии и акумулатори и за негодни за употреба батерии и акумулатори.

Според върховните магистрати от тричленния състав дружеството не е предоставило пред МОСВ цялата необходима информация, за да се анализира дали избраната система за разделно събиране, транспортиране, съхраняване, предварително третиране, подготовка за повторна употреба, оползотворяване и/или обезвреждане на старите батерии и акумулатори, е най-ефективна, полезна и икономически оправдана от гледна точка на защитата на околната среда.

В програмата на организацията „НООРО“ АД липсва и конкретика, която да изясни фактите и обстоятелствата, а от наличната информация не може да се направи извод дали има обезпеченост на разходите.

Назначената по делото експертиза е показала също, че прогнозираните приходи на организацията не почиват на реален анализ.

Решението по адм. дело 5947 от 2018 г. може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.