Васил Митев е на 24 години, а вече има успешен бизнес в IT- сектора. Компанията му се занимава с дигитален маркетинг и уеб апликации и е партньор на редица водещи информационни сайтове в страната. Благодарен е на преподавателите си от ПМГ „Акад. Боян Петканчин” в Хасково за това, че са го научили и мотивирали винаги да преследва целта си, като залага на знания, труд и постоянство.

Преди да създаде собствена компания, преминава и през школата на ПУ „Св. Паисий Хилендарски”– Пловдив. Дипломира се като магистър по „Информатика” и специализира„Софтуерни технологии със специализация системи с изкуствен интелект”.

РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА

Получава предложение за добре платена работа в Англия, като част от голяма софтуерна компания. Отказва, защото вярва, че семейството, родният дом и приятелите са по-важни от голямата заплата. Със свой приятел започва да развива бизнес у нас и за по-малко от две години разбива клишето, че в България не могат да се печелят пари.

„Един млад човек, за да развива успешен бизнес и да печели добре у нас, първо трябва да повярва в себе си, да инвестира в образованието си и да работи, много да работи” - с тези думи Васил Митев описва житейския си опит дотук.

В семейството му предстои най-прекрасното събитие- с жената до него очакват дете. Отговорността на бъдещото бащинство му дава допълнителен стимул, за да се включи в изборите за общински съветници като част от листата на ПП ГЕРБ. 

Работата и контактите му дават възможност да живее в София и Пловдив, но избира Хасково. Иска да отгледа детето си в родния град. Иска семейството му да живее в един чист, зелен, подреден град. Но и мечтае Хасково да стане атрактивно място за високотехнологичния бизнес, който да осигури високи заплати и сигурност на образованите и младите хора. Първата стъпка според него е създаване на Академия.

Г-н Митев, поставили сте си амбициозен проект - да привлечете високотехнологични компании в Хасково. Коя е първата стъпка, за да се случи това?

Първата стъпка трябва да я направим всички ние - хората, които живеем в Хасково. И да изберем млад, образован, амбициозен, работещ и милеещ за града ни кмет, който да е готов да се бори и да отстоява всяка идея, която ще направи Хасково по-добро място за живеене.

Смятам, че Станислав Дечев има качествата да бъде този добър управник, който липсва на града през последните 20 години. Познавам го, вярвам му и затова съм част и от отбора му. 

Това, което можем да направим заедно със Станислав Дечев, е да привлечем инвеститори, които търсят висококвалифицирани кадри. Аз мога да бъда полезен с познанствата си.

Като човек, който работи в IT-сектора, мога да привлека част от IT-компаниите да инвестират първо опит и знания в Хасково, а после- защо не и да останат тук, като работодатели. Това е най-скъпо платеният бизнес в момента в света, не само в България, защо да не се опитаме да го привлечем в Хасково?!

Как ще стане това?

Ще стане лесно. Когато имаме школи за обучение, академия за такива специалности, тогава имаме и средата да привлечем големите компании. Да, в Хасково няма да е както в София или в Пловдив, но в това му е чарът.

Ето, Стара Загора също има такива фирми. Защо?

Защото те имат такива школи.

Макар че и в Хасково Математическата гимназия и Професионалната гимназия по дървообработване също създават качествени програмисти. Аз съм възпитаник на хасковската математическа гимназия. Майка ми е учителка в Гимназията по дървообработване точно по този предмет. Но защо да не надградим?!

Да дадем още един път на младото поколение към знанието, със създаването на Академия например!

Създаването на Академия как би накарало младите хора да останат в родния си град?

Доброто образование и възможностите за реализация винаги са били водещи при избора на град за младите хора. Но и условията за живот са важни. Затова трябва да се работи в двете направления.

От една страна, ние трябва да направим Хасково много по-добро място за живеене, с всички предимства на провинциалния град- тишина, спокойствие, зеленина, по-слаб трафик, но в същото време - уютен и за младите хора.

Една от стъпките е да бъдат привлечени специалисти, които да създадат и развиват такива школи. Искам така да направя, че да имаме клонове на IT-компании, които да аутсорстват световните фирми.

Но когато си IT-специалист, можеш да работиш от всяка точка на света…

Да, така е! Дай Боже, някой ден да станем Силициевата долина на България.

Какво трябва да се направи, за да се случи?

Трябва да създадем мотивация за младите и образовани хора да останат тук. За такива специалисти да има развитие в Хасково. В момента проблемът е, че няма нито една IT-фирма в Хасково. Дори и да има, те са твърде малко, с ограничен брой специалисти. А когато привлечем, примерно, една голяма академия, като „Телерик”, те могат да направят изнесено обучение тук, включително и за юношите. И когато има такава фирма, веднага могат да започнат да работят и да се развиват кариерно. И смятам, че е възможно това нещо.

Каква е ролята на общината? Как да помогне?

Общината трябва да помогне единствено с помещения, със сграда. Може да поеме и част от разходите на преподавателите- за една община това е нищо и е напълно възможно. Също така, имаме училища, които са затворени и много хора гледат с носталгия на това. Защо да не ги отворим, но с такива академии?!

Но това предполага и съответното оборудване?

Хубавото е, че самите академии си идват с апаратурата. Но е възможно да се мисли и в посока за създаване на един научен център на световно ниво за обучение на такива специалисти, които действително в момента са търсени на пазара на труда. Може да се търси европейско финансиране, възможно е да се използва публично-частно партньорство, а не да се разчита само на общински бюджет.

Ще работите за това, ако станете общински съветник?

И да не стана общински съветник, пак ще работя за тази кауза. Аз съм от ГЕРБ, познавам кандидата за кмет на Хасково Станислав Дечев и останалите от листата за общински съветници. Дори и да не бъда избран, аз пак ще помагам- с моите знания и опит в тази сфера. Защото това е една добра идея, която си заслужава да бъде реализирана в Хасково - градът, за който ми пука и в който искам да отгледам детето си!



Купуването и продаването на гласове е престъпление!