С ГЕРБ И ДПС разговори не би могло да има, не защото не можем да намерим общ език, а защото това, което се борим е модела, създаден от тези две партии. Не виждам къде бихме имали допирни точки. 

Това каза Виктория Василева от ИТН в ефира на БНТ. 

Ще се води ли диалог с формацията на Кирил Петков? 

"Важно е да има желание за такъв. От наша страна има желание да водим диалог с всички партии, освен с двете гореспоменати. Оттук насетне обаче това зависи и от желанието на формациите, които ще попаднат в следващия парламент", каза Василева.

Асен Василев съди Тошко Йорданов

"Ако има нещо, в което може да бъдем обвинени, това е нашата откритост и директност. Ако имаме да казваме нещо, не го шушукаме по ъглите.

Специално за формацията на Петков намирам прилики и разлики с арт инсталацията на Кристо. Засега  виждаме само опаковката, за разлика от това, че знаем какво има в арт инсталацията на Кристо. Не виждаме ясното съдържание. Нека да видим тяхната програма, техните приоритети, за да видим по кои приоритети може да водим диалог. 

Тежките думи те са казани, ако винаги гледаме назад, означава да обречем бъдещето на нещо неизвестно. Не сме злопаметни хора, компромиси ще бъдат направени. Не се вторачваме в казаните думи", каза още тя. 

ДБ като потенциален партньор

"Продължаваме да настояваме, че е важна политиката. Когато провеждахме преговорите с нашите потенциални партньори, ние говорихме само за политик и приоритети. Но очевидно за някои формации това е било само прикритие, за да не изложат истинските си мотиви и желания.

Понеже е модерно да се борави в политиката с усещания, както те имаха усещане, че сме подкрепени от ДПС, аз през цялото време живеех с усещането, че тези партии не желаят да има правителство", обясни Василева. 

"Ако зад нас стояха сериозни олигархични интереси смятате ли, че нямаше да има правителство?" -зададе острият въпрос главният секретар на ИТН. 

Кой е по големият риск след изборите - да няма правителство или правителство с тежки компромиси? 

"Мисля, че ще е по-опасно да няма правителство, защото всичките проблеми пред страната са изключително тежки и се нуждаят от редовен кабинет, облечен в легитимност и да разполага с подкрепата на парламента. Служебното правителство е момента е ограничено, защото няма кой да взима легитимни решения", каза Василева. 

Подкрепата за Радев

"Ние не отстъпване от дадената дума. Заявихме нашата подкрепа за Радев първи,. Ние сме последователни в тази наша подкрепа. Всички се опитват да наложат тезата, че ИТН се непредвидими, напротив", каза Василева. 

Ковид мерките 

"Не мисля, че има нещо особено в нашата позиция. основното е, че ваксинирането на българските граждани трябва да е собствено решение, взето информирано и спокойно, а не взето под натиск", категорична бе Василева. 

Петър Илиев 

Ще ми се да спрем да обсъждаме темата Петър Улиев. Този казус е от времето, още преди ние да работим с Илиев като юрист. Не бива да товарим хората с този казус. Ползваме страшно много хора, които никога няма да видите в листи, те просто стоят за хора. Тяхната цел никога не е била да бъдат народни представители.