Петър Курумбашев организира медийния залп на "дерибеите срещу Пеевски, бранил заедно с Джевдет Чакъров интересите на собствениците на вятърни перки и солари

- Кумецът на Прокопиев уредил руски хакер със „златен паспорт“ като му продал тузарски имот


Архивите помнят. И дори да са минали почти 15 години, всеки може да открие тънките, почти невидими за обикновените наблюдатели, нишки които свързват и до днес един дерибей, оглавил пуча в ДПС и един бивш червен политик с дебели медийни връзки.

Днес Джевдет Чакъров и Петър Курумбашев са ВЕИ дует с интереси за милиони в сектора, които сега заедно атакуват Делян Пеевски, а с това и обявеното от него Новото начало в Движението за права и свободи. Схемата на хибридната им атака е проста – първият стои на светло, а вторият реди задкулисно медийните нападения срещу ДПС и опитите за разцепление на движението. 

Причината за пуча е елементарна – интереси за милиони, които Пеевски и обявеното от него прочистване на партията от дерибеи, засегнаха. Така бившият екоминистър в кабинета „Станишев“ и дългогодишен депутат Джевдет Чакъров, който бе избран за председател на движението заедно с Пеевски на февруарската Национална конференция на ДПС, рязко обърна палачинката и в началото на юли поведе опита за преврат в тандем с отлъчения по изрично настояване на областната структура на движението в Пловдив Рамадан Аталай.

Проверка в търговските регистри показва, че общият интерес, който двамата бранят в момента срещу Пеевски, са всъщност десетки милиони, които са натрупали през годините на гърба на партията и гражданите. 

Точно тези интереси, както и факта, че семействата на Чакъров и Аталай имат сериозни интереси в енергийния сектор, рязко ги сближава с енергийния олигарх и ръководител на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев.

Който съвсем не случайно предостави медийна опора на отцепниците, след като в продължение на години е делил ВЕИ сектора с фамилията на високопоставения ДПС активист Чакъров. А като лепило между всички тези се явява другарят с „честни сини очи” Петър Курумбашев – кумец на Прокопиев и оказва се стар боен другар в хибридните медийни войни на Джевдет Чакъров. 

Историята за ГМО, ВЕИ и стотици милиони интереси

започва през 2011 година, когато БСП (от което е депутат Курумбашев) и ДПС (в което членува Джевдет Чакъров) са в ролята на опозиция. През 2009 година на власт са дошли ГЕРБ и доскорошните партньори от Тройната коалиция се редуват в оспорването на дейността на управляващите. 

Въпреки че години преди този момент Курумбашев и Чакъров пак са били от една и съща страна на барикадата, двамата започват да работят публично по една единствена тема, свързана с обработването на различни растителни култури и популяризирана по това време като темата „ГМО“.

Интересна справка от дейността на 41-то Народно събрание показва, че те се обединяват в задаването на серия въпроси а тогавашния екоминистър Нона Караджова по темата. И тук се появява логичният въпрос – каква е причината за „началото на едно хубаво приятелство“? Алтруизъм и загриженост за живота и здравето на хората? 

Вероятно, въпреки че отговорът на въпроса се появява на доста необичайно място – във форум, в който фермери се обединяват срещу въвеждането на възможността да се отглеждат ГМО продукти у нас.

Там един от протестиращите обяснява, че интересите на хора като Курумбашев и Чакъров по темата не са свързани с опазването на земеделието, а с опазването на собственото им богатство. Просто защото въвеждането на ГМО храните ще отвори законовата възможност земи, които преди са били давани за построяване на ВЕИ, защото не са плодородни, сега да бъдат използвани за ГМО продукция. Което ще ощети… собствениците на ВЕИ. 

Тук е моментът да припомним, че първоначалната регулация за ВЕИ сектора, предопределила и възхода му и гарантираното трупане на милиони от него, беше направена в началото на века. В периода между 2001 г. и 2009 г. Период, в който Чакъров, макар да е хирург по професия, всъщност имаше решаваща дума по отношение на законодателството в околната среда и водите, защото между 2001 и 2005 г. беше председател на ресорната комисия в Народното събрание, а от 2005 г. до 2009 г – екоминистър в кабинета „Станишев“.

Оттогава насетне пък, всеки мандат като депутат, неизменно беше част от екокомисията в НС. Позиция, която очевидно фамилията е осребрила доста добре. Справките в Търговския регистър и базите данни сочат, че Сами Чакъров-синът на бившия екоминистър и дългогодишен член – в това число на ръководството на ДПС, както и на ресорните комисии в Народното събрание, фигурира в над 40 дружества, повечето от които занимаващи се именно с ВЕИ. Според експерти от сектора, Чакъров и бизнес партньорите му държат (построени и в процес на построяване) мощности за над 400 мегавата или почти колкото половин блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Междувременно "кукувецът" Петър Курумбашев също от години има огромни интереси в областта на енергетиката, като дори в предишни парламенти беше член на Комисията по енергетика в парламента. А разбира от енергетика, защото там са насочени и част от личните му интереси. Бившият телевизионер се слави с малък ВЕЦ в Михалково, край Девин, в съседство на предприятието за бутилиране на вода.

За инвестицията се уредил с 250000 евро европейски пари, които експерти твърдят, че са му стигнали само за началния стадий. При построяване на ВЕЦ –а бяха изсечени горски масиви, а съдебната сага между директора на родното „Перие” и фирмата КИД-ООД на Курумбашев продължи години наред. По-късно една от фирмите "Сънрей енерджи", собственост на дружеството, което управлява, строи соларна електроцентрала от 340 kW и цена от 728 лв. на мегаватчас. 

Затова и Петър Курумбашев е един от най-яростните противници на въведената след протестите срещу скъпия ток регулация, сваляща печалбите на собствениците на ВЕИ. Защо ли? И така, за цял мандат на 41-то НС Курумбашев не оставя диря като активен законотворец, няма закони в полза на обикновените хора, които да е внесъл, нито пък се е противопоставил на някакви лобистки поправки. Но пък остава в аналите на парламентарната история с дуета си по интереси с Джевдет Чакъров. 

Днес, 13 години по късно, те 

отново се обединяват, но вече не като дует, а трио.

"Оженихме се през 2004-а година. Венча ни кметът Стефан Софиянски в общината. Кум ни беше Иво Прокопиев и жена му Галя", казва в интервю преди години Курумбашев. Макар в публичното пространство той да е познат единствено като създател на предаването „Ку Ку“, бивш притежател на интернет порноканал и дългогодишен соцактивист, в това число народен представител и евродепутат, малцина знаят, че Курумбашев е и мастит бизнесмен. 

Бивш съдружник на обвиняемия по цяла дузина текстове от НК хазартен бос Васил Божков. Собственик на ВЕИ-та, а също и партньор и кумец на монополиста в сектора Иво Прокопиев (според собствени признания). В началото на века двамата дори създадоха заедно с още няколко знакови лица от кръга „Капитал“ като Филип Харманджиев фондацията „Айдиас Уелкъм“.

Днес сянката на Прокопиев - енергийния монополист, оплел обществения живот в страната с мащабна мрежа от медии, неправителствени организации, партийни формации и „анализатори“ на повикване, отново прозира зад клиентелистка прегръдка на превратаджиите в ДПС и използвания от тях пиар гуру Петър Курумбашев. Че медиен стратег на отцепниците е бившият кукувец ясно прозира зад публичния линч, спретнат от „Капитал“ и присъдружните му медии.

Самата атака се провежда по всички правила на хибридните атаки, както показа фалшивото писмо, уж написано от името на Делян Пеевски срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. То беше публикувано именно от "Капитал" и въпреки разкритието на нарочения за негов автор зам.-шеф на ДПС Станислав Анастасов, че не е писал подобно писмо, беше разпространено от всички медии, свързани с Прокопиев и беше използвано за разрастването на атаката срещу Пеевски в международен план.

Любопитен детайл в цялата медийна хибридна война срещу Пеевски, чийто координатор в рамките на България (именно той разпределя участията по медиите на привържениците на лагера на "дерибеите", изговарянето на опорките, както и ретранслирането им от "правилните" говорители) е една история от преди няколко години. В нея, кумецът на Прокопиев се оказва 

причината руски хакер да получи български „златен паспорт“.

Става въпрос за Юри Гушин, който е роден в СССР, но управлява в България фирма, занимаваща се с киберуслуги, сред които и… кибертероризъм. Компанията на Гушин се появява в разследване на иначе свързания с Прокопиев сайт "Бърд“ преди няколко години. В статията е посочено, че фирмата е атакувала и свалила сайта на Министерството на отбраната на Украйна, за да демонстрира способностите на своя система за кибератаки пред шеф от руските служби. Интересната подробност тук е, че две години след атаката Юри Гушин впоследствие придобива скъпи имоти в София и безпрепятствено получава българско гражданство по процедурата за инвеститори. В края на 2017 г. Юри Гушин инвестира в имоти, като плаща 2 230 800 лв. за къща с 307 кв.м. разгъната застроена площ, 660 кв.м. двор и гараж в „Резиденшъл парк“ в София, показва справка в Имотния регистър. 

Продавач на скъпия имот е фирмата КИД 2227 ЕООД, еднолична собственост на КИД 2225 ЕООД, което пък е еднолична собственост на Петър Курумбашев, бивш народен представител от БСП в 41 и 42 Народно събрание, бивш евродепутат и от март 2020 г. почетен консул на Малайзия в България. Сделката е осъществена през първата година от встъпването на Курумбашев като депутат в Европейския парламент. Гушин става българин с президентски указ 115 от 17.07.2020 г. по преписка номер 6553/2019. Към момента той не притежава дялове и не управлява фирми в България, но има български и съответно европейски паспорт. 

Между другото, основен мотор за премахването на „златните паспорти“ беше именно Делян Пеевски.

Чрез серия от законодателни инициативи, лидерът на ДПС и движението още преди няколко парламента успяха да затворят тази схема, с което със сигурност са разгневили доста заинтересовани лица. Така че ако се чудите сега какъв е интересът на кръга „Капитал“, то отговорът е елементарен. Никой от задкулисието у нас не иска Пеевски да е на върха на ДПС, защото това означава две неща – силна партия, която окуражавана от лидера си, не просто да изчисти дерибеите в своите редици, но да се противопостави на задкулисието в цялата държава. 

Лупингите в политиката – запазена марка на кукувеца

Партийната кариера на Петър Курумбашев е низ от скокове със смяна на посоката и цветовете. Началото е Народното движение "Ку-Ку"- една от малкото забранени партии след 1989 година. След „Ку-ку” следва “Гергьовден”, който телевизионерът определя като “симпатичен опит за влизане в политиката”. После изненадващо се пласира в предизборния щаб на синия Петър Стоянов за президент. Запознати разказват, че през 2001 г. именно днешният приятел на Станишеви предал Петър Стоянов, изнасяйки информацията около прословутата папка, в резултат на която Георги Първанов бе избран за президент. 

Политическата кариера на любителят на екстремните политически лупинги обаче стартира реално през 2007 г., когато става общински съветник в София от групата на БСП, но без да е член на партията. Кани го Румен Овчаров като гражданска квота. 2 години по-късно по същата схема соц. лидерът Сергей Станишев го вкара в червените листи за Народното събрание. През 2009 г. Курумбашев става депутат от БСП в 41-вото Народно събрание.

Декларациите на дуото – пълни с имоти и кеш

Приликите между Петър Курумбашев и Джевдет Чакъров не свършват само с ВЕИ далаверите им и могат да бъдат открити и в анти-корупционните им декларации. В последната на Курумбашев като народен представител става ясно, че левият милионер притежава 11 имота в Пикетбърг, ЮАР за стотици хиляди долара. 

Близки до кукувеца разказват, че бизнесът му тръгва от печалбата от порно индустрия. Курумбашев си закупува тузарските имота в Пикетбърг, ЮАР , към имането прибавя и 4 апартамента в София. Левият милионер стана известен и като най-щедрият народен представител - дал назаем на разни хора и фирми 2 500 000 лева, тоест припечелва като лихвар. Тогава Петър Курумбашев обясни лаконично схемата, че заемите са към фирми, собственици на електроцентрала, а той е старши съветник на норвежка компания, която се занимава с хидроенергетика.

“Това е разликата между мен и други хора - че аз съм декларирал тези доходи, платил съм им данъците и затова мога да ги дам като заем за разлика от други хора, които трябва да обяснят, че са ги получили от тъщата си", коментира още той. После пък изненадващо стана шампион по кредити с три заема за 117 000 евро и 116 хил. лв. Политикът е и солидарен длъжник по 5 заема за общо 1 363 223 евро и 30 000 лв., но така е тънката червена линия между богат – беден. 

Както стана ясно от медийни публикации тези дни пък над половин милион кеш е декларирал Джевдет Чакъров пред антикорупционната комисия. Сумата фигурира в последната публикувана негова декларация, подадена в края на януари 2023 г. Според нея той държи „в наличност“, а не по банкови сметки 545 235 лева. Какъв е произходът на средствата обаче не е посочил. 

По-любопитното е, че в предната му декларация, която е за 2022 г., е посочил далеч по-ниска сума, отново „в наличност“ – общо 165 000 лева, чийто произход обяснява със „спестявания от заплати“ и със стоматологичната практика на половинката си Недрет Читалова. Как се спестява над половин милион от „заплати“ е въпрос, на който само олигарх със скрит бизнес може да отговори. Впрочем това не е единственият смущаващ факт в декларациите на Чакъров. 

В тях той е обявил, че притежава и 6 кредитни карти, три от които са с общ лимит от 60 000 лева (две за по 20 000 лева и една – за 20 000 евро). Декларирал е също така, че дължи към физически лица два заема за общо 67 000 евро. Все повдигащи редица въпроси данни, заслужаващи вниманието на разследващите органи в страната.