Унгария и Полша блокираха днес одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС и пакета от 1,8 трилиона евро за мерки срещу коронавирус. С това свое решение те вкараха блока в политическа криза, съобщи АФП.
 
"Унгария наложи вето върху бюджета", заяви Золтан Ковач - говорител на премиера Виктор Орбан, аргументирайки се, че пакетът трябва да отразява сделката, сключена през юли.
 
Будапеща не може да подкрепи плана в сегашния му вид за обвързване на критериите за върховенство на закона с бюджетните решения, категоричен е той.
  
Лидерите на ЕС смятаха, че са разрешили спора относно седемгодишния бюджет на ЕС и свързания с него план за стимулиране по време на маратонска среща, продължила четири дни и нощи през юли, припомня агенцията.
 
Разрешени бяха и разногласията с Европейския парламент относно приоритетите на разходите и пакетът беше готов за одобрение.
 
Но Полша и Унгария остават непримирими противници на идеята да обвържат бъдещото си финансиране с преценката на Брюксел дали техните разходи са в съответствие със законодателството на ЕС.
 
Миналата седмица министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заплаши с вето, върху бюджета на ЕС, ако плащането на средства е обвързано с членство, придържащо се към върховенството на закона, припомня БГНЕС.
 
Позицията на полския лидер е, че механизмът за върховенство на закона е "базиран на произволни, политически мотивирани критерии“ и приемането му "може да доведе до легитимизация на използването на двойни стандарти“ по отношение на третирането на различни членове на ЕС.

"Предложените решения са несъвместими със заключенията на Европейския съвет от юли”, когато лидерите на ЕС проведоха среща на върха, на която се договориха за безпрецедентния пакет от безвъзмездни средства и заеми за спасяване от вируса в блока.
 
"Ето защо Полша не може да приеме такава версия на механизма, която би довела до превъзходство на политическите и произволни критерии“, написа той във Фейсбук.
 
Днес "на помощ“ му се притече и хардлайнерът – министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро, който заяви, че "въпросът е дали Полша ... ще бъде обект на политическо и институционализирано поробване“.
 
Според него, това "не е върховенство на закона, което се използва само като претекст, а в действителност е институционално, политическо поробване, радикално ограничаване на суверенитета“.
 
Високопоставени европейски дипломати обаче заявиха, че не става въпрос другите страни да се съгласят на по-меки условия за върховенство на закона.
 
"Ще видим дали Будапеща и Варшава търсят гаранции и дали те са приемливи", твърди дипломатически източник, предупреждавайки в противен случай може да се стигне до "сериозна политическа криза".
 
Допуска се и вариантът Орбан да използва правото на вето, за да издейства повече пари за страната си.
 
Ако двамата премиери не отстъпят, останалите държави-членки ще трябва да намерят друг вариант за съставяне на бюджета на Евросъюза.