Ще поискам оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК. Това каза на брифинг министърът на икономиката Даниела Везиева.

Везиева изрази становището на Министерството на икономиката след извършената проверка, която е разпоредила във вторник по повод на медийните публикации на трима от членовете на Съвета на директорите на ДКК.

„Те изненадващо го направиха в понеделник вечерта на сайта на дружеството без да спазят каквато и да е процедура, нито по отношение на това как е проведено заседанието на Съвета, без да бъдат уведомени останалите членове, както и по отношение на това, че за такова вписване следва да се информира принципалът – Министерството на икономиката. Считам, че тези действия уронват както престижа на Министерството, така и дават ясен сигнал, че този Съвет на директорите не желае да бъде променен моделът за управление на дружеството“, заяви Везиева.

„Може би решението ми да се разделим с тях е закъсняло, но когато встъпих като служебен министър, аз се срещнах с всеки един от тях. Те ми обясниха, че предходното управление е било свързано с разпореждания от страна на министри и не са имали възможност да показват експертизата си и по-скоро им е налагани определени решения“, добави министърът.

„Приех тяхното мнение и становище и подадох ръка, за да работим заедно. Считах, че техният опит би бил добра придадена стойност за това да изчистим името на ДКК от всички обвинения, които течаха към този момент и по отношение на 500-те млн. за язовири и начина им на усвояване, и по отношение на правителствения комплекс, и по отношение на въпросната им сделка с „Дунарит“ и сега обвиненията, че изпълнителната им директорка е подписала споразумение, което не отговаря на истината. Тече процедура за договаряне на определени клаузи, но към момента няма подписано споразумение от двете страни“, каза още тя.

„Да, може би решението ми е закъсняло, но аз считах, че тези хора имат желанието да работят с нас в общата ни кауза да променим един стар модел, показващ скрити и непрозрачни процедури, по които се е работило.

Ще поискам оставката на тримата членове на Съвета на директорите. Това е решението, което взех след като видях внесения от колегите ми доклад“, допълни Везиева.