Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, но ще отидем на срещата с проф. Николай Габровски и ще му го кажем лично. Това каза пред БНТ зам.-председателят на НС, депутат от БСП Кристиан Вигенин.

Не считаме, че е дошъл моментът за връщането на ГЕРБ във властта.

"ГЕРБ не са показали по никакъв начин, че са се поучили от миналото. Хората не са им дали реален мандат те да управляват."

Категоричен е, че за БСП е проблематично да подкрепят кабинет, излъчен от ГЕРБ, независимо че личността на проф. Габровски заслужава най-малкото уважение, но не и в контекста, в който се поставя.

"В политиката трябва да има последователност и принципи. Нямаме никакво основание да сме съгласни да подкрепяме такова правителство, да даваме експерти в такова правителство. Ако ГЕРБ събере необходимото мнозинство - добре. Ние оставаме опозиция и ще бъдем конструктивни", допълни още той.

Вигенин коментира и темата за членството ни в Шенген. Посочи, че основният страх на Австрия е заради броя имигранти, които влизат в страната.

"Тя го изрази честно. Нидерландия малко по-завоалирано изрази същите притеснения. Според двете страни, които не искат да дадат зелена светлина за приемане на България в Шенген външната граница не се пази достатъчно добре".

По думите му тук има известно лицемерие, защото, ако се види статистиката, ще стане ясно, че България е предотвратила влизането на десетки хиляди имигранти в Европейския съюз. "Вместо да бъде спирана, честно щеше да бъде Австрия и Нидерландия да кажат - влезте, но да видим с какво още можем да ви помогнем".

Според него трябва хладно да разсъдим какво оттук нататък може да се направи и трябва да бъдем активни в двустранната дипломация, тъй като всички институции са на наша страна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук