Петя Първанова не успя да активизира ДАБ. Ще направим проверки за разходваните пари. Това коментира в ефира на бТВ вицепремиерът Калина Константинова.

"Към днешна дата около 116 000 души са влезли в страната и са останали към 54 000. През последните седмици към 50% от влизащите остават. Към 1/3-та от тези бежанци са деца", казва тя.

"Към днешна дата 7 000 човека са подали документи за закрила. Ние всеки ден откриваме нови пунктове. С добро темпо работим.  "смята вицепремиерът.

"Предвид обема на вълната трябваше да открием максимално много места за настаняване. Проактивно звъняхме на хотели. Всички министерства са отпуснали своите бази, а сме отворени и към всички хотелиери. ", обяснява Константинова.

"Ако една голяма вълна се засили трябва да имаме една локация, която да може да приеме много хора наведнъж", каза тя.

"Нашата битка е да направим така организацията, че да не се появят хора с палатки. Товарът е споделен към цялото общество. Всички са участници в тази борба", заяви тя.

"Нашата задача е да осигурим сигурна и безопасна среда. Един хотел отговаря на определени изисквания. Ние няма как да контролираме един дом", каза Константинова.

"Притесняваме се, че България е на лошо място в нивата на трафик на хора, а украинските жени са много уязвими в момента", сподели тя.