Българите ще бъдат включени като част от народ в преамбюла на Конституцията на Северна Македония. Това потвърди вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, цитиран от ТВ "Сител", предаде БНР.

Той поясни, че това ще стане преди влизането на страната в Европейския съюз в срок, договорен с България. Властта и опозицията водят активен диалог за конституционни промени, заяви Маричич.

Радев към Северна Македония: Ако това се случи, то България ще пусне РСМ в ЕС! ВИДЕО


"Както каза премиерът Ковачевски, вчера е имало телефонен разговор между него и лидера на опозицията и аз съм убеден, че в следващите няколко седмици ще има и среща с опозицията. Правителството и СДСМ винаги са били готови за диалог и ние винаги сме работили с опозицията за промени в законите и Конституцията", каза вицперемиерът.

За разговорите за конституционни промени потвърдиха и от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Днес в Скопие се проведе конференция "Граждански принос за изграждане на доверие, единство и съюз", организирана съвместно с "Обнови Европа" и Американския университет в Скопие. В нея участва и евродепутатът Илхан Кючюк, който е постоянният докладчик за Северна Македония в Европарламента.