Служебният кабинет, излъчен от президента Румен Радев, показа каква е успешната формула за съставяне на правителство - експерти, които могат да работят в екип и с ясно зададена цел.


Оценката направи вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно със земеделския министър Христо Бозуков откри началото на гроздобера в санданското село Хърсово.

Йотова намекна и за промени в новото служебно правителство, което ще бъде обявено утре.

БЛИЦ припомня, че вече ви анонсира какви рокади готви президентът

"Досега не се е случвало за толкова кратко време президент да излъчва два служебни кабинета", призна Илияна Йотова:

"Президентът Радев показа, че може да прави кабинети в една много трудна ситуация, в една безпрецедентна ситуация, в която ние никога не сме имали едно служебно правителство след друго. Той избра една формула да събере хора с различни политически идеи и тези хора да работят като добър екип".

Вицепрезидентът посочи като пример за перфектно свършена работа министъра по управление на европейските средства Атанас Пеканов, представил окончателния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, който със сигурност ще остане и във втория служебен кабинет:

"Да преформатираш целия този план за устойчивост, да направиш за толкова кратък период от време една чудесна комуникация с Европейската комисия, която е изключително труден орган, това за мен е наистина  един огромен атестат и колкото повече хора има като тези министри, толкова е по-добре за България".

Илияна Йотова коментира и актуализирания Бюджет, приет от Народното събрание, който е изключително важен за овладяването на здравната криза.

Тя обаче не е доволна от политиките в тази сфера, с което намекна, че може да има и нов здравен министър:

"Това е една сериозна глътка въздух, най-вече разбира се, по отношение на здравната криза, а там не са особено задоволителни резултатите. Имаме още какво да правим".