Ето ги резултатите от промените на Румънското правителство. Хората протестират, защото имаше една стара поговорка: "Всички са равни, но социалистите са по-равни". Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият депутат Александър Йорданов.
"В случая става дума, че социалистическо правителство прави такива промени, с който оневинява едни категории хора, свързани с тяхната партия. Самият лидер на партията има идея да се ползва от тази промяна в закона", добави Йорданов. 

В студиото бе и журналистът Владимир Береану. "Господин Йорданов говори малко политически. Тук става въпрос просто за един акт на един политически ръководител. Няма значение дали е ляв или десен. Преди няколко години такъв опит се направи и от десен ръководител. Цялата теза, че има наказателни акции и политически борби е грешна, не става дума за това. Промяната в Румъния наистина беше сериозна. В момента един политически лидер иска да прокара закон, с който да спаси себе си. Горе долу той им казва, "Ще ви вдигна пенсиите, но ще мога да крада". Трябва да е ясно, че цялата политическа класа иска това. Любопитно е, че дясната опозиция не се противопостави много на този закон, защото има и много десни лидери в затвора", смята Береану.
 

"Новата власт просто иска да си отвори възможност за действие на своите партийни храненици, в рамките на това, което предстои като мандат. Това са дребни тарикатлъци. Може би това е някакъв балкански манталитет. Просто искат докато са на власт да се облагодетелстват. Искам ясно все пак да се каже, че в Румъния наистина се борят с корупцията и това даде резултати. Не е вярна тезата, че те са се провалили в това. Хората в момента настояват именно да се запази тази борба с корупцията", заяви Йорданов.
 

"В момента съдебната система в Румъния е тотално срещу правителството. Не съм убеден, че това нещо ще мине въобще. Освен това не съм сигурен, че това правителство ще издържи. Започва да се пропуква и самата партия. Зам.-председателят на партията е против това решение. Ако протестите продължат още 4-5 дни правителството ще падне", отсече Береану и добави, че румънските политици завиждат на нашите, защото тук може да се краде и искат и те да могат, поне по 45 000 евро.