"Скопската страна на смесената комисия по историческите въпроси за пореден път открито саботира работата на комисията. Нещо повече, скопяни дори се отметнаха от вече постигнати договорености, като пак се захванаха да оспорват чий цар е бил Самуил", заявиха в декларация от ВМРО. "Това идва на фона на сериозна ескалация на езика на омразата в Република Северна Македония", посочват от партията, изреждайки случаи от последните седмици.

"Българското вето послужи като безпогрешен лакмус за реалното състояние на обществото в Македония", пишат още от ВМРО и заявяват: "Затова и е време да кажем: няма да стане така, братя! Саботирайки диалога с България, Вие само саботирате още повече шансовете на Скопие да стане един ден част от Европейския съюз."

"Заев сега говори, че трябвало да минат изборите в София. И греши. Ако някой в България се поддаде на външен натиск, самият народ ще го презре. Затова единственият път пред Скопие днес е пътят на отрезвяването, а не на хитруването", призовава в декларацията си от ВМРО. 

Пълният текст на декларацията:

Скопската страна на смесената комисия по историческите въпроси за пореден път открито саботира работата на комисията. Нещо повече, скопяни дори се отметнаха от вече постигнати договорености, като пак се захванаха да оспорват чий цар е бил Самуил. ВМРО още отдавна предупреди, че Скопие не иска да финализира дори малкото постигнато съгласие.

Това идва на фона на сериозна ескалация на езика на омразата в Република Северна Македония. Само за последните седмици поредица провокации се случиха в социалните медии, беше запалено българско знаме, произнесоха се откровени обиди срещу българския външен министър, в Скопие се настани истеричен тон, а и националистически настроени среди в Сърбия не закъсняха да пригласят.

Официалната власт в Скопие твърди, че предприема мерки, но това е второстепенен въпрос. Първостепенният е друг: българското вето послужи като безпогрешен лакмус за реалното състояние на обществото в Македония. Ветото извади на показ всичките уродливи наслоявания на югопропагандата, насаждана от десетилетия. Не, тази пропаганда не може и не бива да бъде легитимирана в Европейския съюз. Тя няма място в ЕС.

Хубавото е, че междувременно Заев каза няколко верни неща. Бучковски – още повече. И заслужават поощрение. Но докато едната си ръка политическият връх в Скопие подава за ръкостискане, другата е свил в скрит юмрук.

Затова и е време да кажем: няма да стане така, братя! Саботирайки диалога с България, Вие само саботирате още повече шансовете на Скопие да стане един ден част от Европейския съюз. С това няма да навредите на България или на ЕС, ще навредите на народа на Македония. Народ, който не е виновен за нищо!

Едни от най-активните срещу българската позиция се оказаха точно носталгични и русофилски кръгове – и от двете страни на границата дребни партийки със сталинистки уклон застанаха срещу защитаваната от българските патриоти позиция. Това идва ясно да покаже колко глупава е опорната точка, че с твърдата си позиция България защитавала някакви руски интереси. Папагалските адвокати на европейските ценности е по-добре да помислят има ли Европа полза от подобна страна като Северна Македония в редовете си. И е добре също да се замислят кои са истинските европейски ценности. 

Заев сега говори, че трябвало да минат изборите в София. И греши. Защото българските политици са единни в позицията си. Който и да спечели изборите, ще поддържа една линия: отстояване на историческата истина и справедливост.

Малцината соросоидни говорители, които философстват за Македония у нас, не са нищо повече от крайна секта, която е далеч от единодушното българско общество. И още по-далеч от истината.

А ако някой в България се поддаде на външен натиск, самият народ ще го презре. Защото българите винаги са подкрепяли и ще подкрепят своите братя в Македония по пътя към Европейския съюз и по пътя на още по-тясната интеграция в НАТО. Но тази подкрепа не е безусловна.

Затова единственият път пред Скопие днес е пътят на отрезвяването, а не на хитруването. С хитруване няма да стане. ЕС не е място за хитруване. Докато има хитруване, ще има вето. 

А ние от ВМРО сме категорични, че няма да допуснем отстъпление от твърдата позиция, която България заема. Тук сделки са недопустими!