София трябва да ни плати репарации за Втората световна война, това е казал лидерът на опозиционната партия Гражданска опция за Македония (ГРОМ) Стевчо Якимовски, цитиран от "Макфакс".

Председателят на политическата формация вчера пред сградата на правителството в Скопие е заявил: Ние не можем да преговаряме с България за история. В София извъртяват фактите, както си искат.

"По-лошото е, че премиерът Зоран Заев играе по българската свирка. Той и дума не обелва за парите, които България ни дължи за окупацията по време на Втората световна война.

Според Парижкия мирен договор (10 февруари 1947 г.) София е трябвало да ни плати 25 милиона щатски долара. Това към днешна дата са 25 милиарда долара. Това са нашите пари и ние си ги искаме", категоричен е бил Якимовски.

След края на Втората световна война България е била задължена да плати 25 милиона долара на Югославия. Малко по-късно тогавашният лидер на западната ни съседка Йосип Броз Тито е опростил сумата заради плановете на създаване на федерация между двете държави.

ГРОМ е била регистрирана през 2013 г. Тя се афиширала като либерална партия, но от 2016 г. е заела антибългарски и проруски позиции и е станала съюзник на ВМРО-ДПМНЕ (основната опозиционна сила).

ГРОМ към този момент има един от 120 депутати в държавния парламент на Северна Македония и нито един кмет (общо 80).