Няма напредък по споровете с Република Северна Македония. Втори ден работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и РС Македония, буксува, пише Труд бг.


Наши учени коментираха, че колегите им от Северна Македония и тамошните политици очевидно са решили да държат гражданите на РС Македония като заложници. 

Според източник от комисията, македонските партньори в разговорите не са мръднали и на милиметър от своите позиции и изглежда нямат никакви намерения да направят каквито и да е от договорените на правителствено ниво условия.

Няма и нищо общо между думите на премиера Зоран Заев от четвъртък и поведението на комисията.

„Или комисията лъже Зоран Заев, или той лъже всички“, поясни източникът.

Засега няма резултат, никакви конкретни договорки не са постигнати, потвърди и втори източник.

Продължават споровете в комисията около цар Самуил. Експертите от РС Македония упорито отказвали да приемат аргументите на нашите историци по периода на Средновековието, които учениците в Северна Македония изучават в седми клас.

Основната дискусия била около периода на Самуил.  Македонските историци продължават да упорстват и не желаят да приемат, че цар Самуил част от историята на Първото българско царство, стремят се да отрекат българския характер на държавата, оглавена от Самуил.

В началото на тази година  проф. Драги Георгиев, председателят на македонската делегация в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия плахо обясни, че било постигнато съгласие с българските учени, че „цар Самуил черпи своята легитимност от българската царска корона.“

Очаква се двамата съпредседатели на комисията проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев ще дадат пресконференция в онлайн формат.

Трябва да констатираме, че напредъкът от 11-ата поредна среща на Съвместната мултидисциплинарна комисия със Северна, Македония е нулев. 

Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Ангел Димитров по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, пише Труд бг . .

"Дистанционното обучение заради пандемията създаде сериозни проблеми в образованието, но пък дистанционната работа на нашата комисия създаде сериозни проблеми и в нашата работа за образованието“, започна пресконференцията проф. Димитров. 

По думите му няма една миниатюрна стъпчица в работата на комисията. 

"Отказът на колегите ни от Северна Македония да подписват протоколите от заседанията на Съвместната комисия поставя под съмнение нашата работа.

След една установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги отказаха да подписват протоколите, като настояваха за употребата на прилагателното "македонски" навсякъде, което вече влизаше в противоречие от една страна с утвърдената практика, а от друга и с самото желание на Република Северна Македония за общуване, което тя беше изразила със свой документ, със своя нота до ООН.

Не искам да се спирам подробно на този момент. за това биха могли да говорят представители на Министерство на външните работи, но е факт, че блокирайки, подписването на протоколите, вече в момента сме две срещи без протоколи, донякъде поставя под съмнение нашата работа.

Без документ, който ясно изразява какви дискусии са водени, какви решения са взети, действително нещата изглеждат някак несигурни и подсказват за едно нежелание да се работи по-интензивно и по-резултатно", допълни допълни проф. Димитров. 

"Защо се получава така? Ще го кажа със съжаление, защото нашите наблюдения подсказват, че появата на тази нова позиция от страна на нашите колеги е част от политическо отношение, от един опит за дискредитиране на България и българската държавна позиция, която започва след октомври миналата година", допълни още проф. Димитров.