Министърът на външните работи Николай Милков е провел среща с посланика на Нидерландия у нас Симон ван дер Бург, съобщават от Външно министерство. Тема на разговора е била позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Министър Милков е посочил, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия.

Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска, е посочил министърът.

На фона на актуалната среда за сигурност задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата, коментира Милков. Той е отправи предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук