Министерството на външните работи (МВнР) не е предоставило дипломатическо решение за изпълнение на руски полети над българска територия с външния министър на Руската федерация. Това се казва в позиция на Министерство на външните работи на Република България.

"Във връзка с медийни запитвания информираме, че Министерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 г., не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г.

В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.", уточняват от Външно.

БЛИЦ припомня, че в неделя стана ясно, че България, Северна Македония и Черна гора не пускат самолет на руския външен министър Сергей Лавров да мине през тяхното въздушно пространство, за да иде на посещение в Сърбия на 6 и 7 юни.

В отговор на това действие днес шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета "Сармат".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!