Пълномащабната военна инвазия на Руската федерация в Украйна ще продължи поне още шест месеца. Украйна обаче няма да загуби в този конфликт. Това каза военният експерт Сергей Грабски.

Според него инвестицията в жива сила в 27-дневната война едва ли ще бъде постигнат, тъй като Русия може дори да въвлече 17-годишни във военни действия.

"Говорим за ефективността на използването на тази жива сила... Трябва да разберем, че днес войната се води не от пехота, а главно с технически средства. За това трябва да имате военно-научни ресурси", обясни Грабски. 

Той отбеляза, че е възможно „да се бомбардира Украйна с "пушечно месо", изпращайки в битка неподготвени резерви, но ефективността на подобни действия ще бъде минимална“.

„От друга страна, въоръжените сили на Украйна вече показаха своята ефективност в провеждането на мобилна отбрана и нанасянето на контраатаки, така че може да се твърди, че Украйна ще устои“, отбеляза експертът.

Въпреки това, предупредиче, предстоят трудни битки и изпитания. Според Грабски войната ще продължи поне още шест месеца и затова Украйна ще се нуждае не само от съветски системи за противовъздушна отбрана, но и от съвременно въоръжение.

„Войната няма да свърши утре. За съжаление имам такава увереност, колкото и лошо да звучи, че няма да свърши дори до шест месеца. Ще продължим да се защитаваме, така че ще ни трябват още висококачествени, мощни и модерни системи ПВО Патриот (войсковои индекс — MIM-104 -бел. на ред.)“, отбеляза експертът.

Използването им се предшества от доста продължително обучение на специалисти, добави експертът, но системите ще подобрят способността на Украйна да защитава небето си.