Два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи изтребители F-16, т.е. България е надежден съюзник и стратегически партньор, включително при опазването на класифицирана информация. Това написа в профила си във Фейсбук министърът на отбраната Драгомир Заков.
 
Коментарът му идва, след като двама бивши министри на отбраната - Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, обявиха, че Съединените щати отлагат доставката на F-16 с две години, защото нямат доверие в правителството на Петков и се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия.
 
България купи 8 изтребителя F-16 от САЩ и има одобрение за закупуване на още 8, т.е. пълна ескадрила. А Тагарев беше спряган за мястото на Заков преди изобщо да стане ясно, че Заков е възможна смяна на предишния военен министър Стефан Янев.
 
"България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното казва неистини", посочва Заков.
 
Той коментира и помощта на Нидерландия в опазването на въздушното ни пространство в рамките на т.нар. Air Policing. "Благодарни сме на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното пространство", пише Заков.
 
Както БЛИЦ съобщи, в холандската преса се появи материал как нидерландски пилот е бил "офертиран" да разкаже повече за изтребителите F-35, с които Нидерландия се отзова в мисията. Това е по-нов и по-добър модел от F-16.