Седмият вот на недоверие към правителството вече е внесен в деловодството на парламента с подписите на 73 народни представители от опозицията, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ. В мотивите е посочено, че то е за провал на цялостната политика на кабинета на Сергей Станишев.
Правителството на тройната коалиция не се справи с нито една секторна политика и се провали и в трите приоритета, които обяви при формирането си, аргументира искането за вот на недоверие Ваньо Шарков от ОДС. Налице е финансово-икономическа и енергийна криза, вместо обещания икономически просперитет. Насилие, полицейски произвол и нарушаване на човешките права заместиха обещаната социална отговорност.
Тройната коалиция предложи на хората отдалечаване от Европейския съюз, а не евроатлантическа интеграция.
Управляващите нямат воля за борба с корупцията и конфликта на интереси, а освен това има срастване на държавата с организираната престъпност, което доведе до загуба на доверие в органите на реда, пише още в мотивите.
Очакванията са дебатите по вота да бъдат във вторник или сряда следващата седмица. Все още не е ясно дали депутатите на "Атака", които напуснаха парламента, ще се присъединят към опозицията по време на дебата.
От БНД, които напуснаха НДСВ, са категорични, че жълтите ще подкрепят правителството, въпреки че на моменти се държат като опозиция.
Камелия Цветанова, БЛИЦ