Нашият призив към Кирил Петков и Асен Василев беше базиран на идеята, че трябва да продължим спирането на ГЕРБ и ДПС към властта.

Другата основна цел е да махнем Иван Гешев. Ние смятаме, че има определени партии, които не трябва да са на власт, за да има реална борба с корупцията, но нямаме проблем да говорим с тези партии относно промените в Конституцията, които да доведат до отстраняването на главния прокурор.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. 

"Ние сме изключително последователни в нашите искания и намерения. Ключовите неща са равенство пред закона, спиране на корупцията и оставането на младите българи тук.

От тази гледна точка не се притеснявам, че новата формация на Петков и Василев ще вземе избиратели от ДБ. Нашата покана беше базирана на мнението, че заедно ще вземем много повече гласове, отколкото поотделно. Приемаме тяхното решение и ще видим какво ще се случи на разговорите другата седмица", добави той. 

"Много е важно да преоткрием един основен инструмент на демокрацията - коалиционното споразумение. В последните години властта беше концентрирана в ръцете на Бойко Борисов и ГЕРБ. Сега е времето отново да говорим за коалиции.

Самата ДБ е коалиционна формация и решенията се взимат от колективните органи. Ясно е, че с ГЕРБ и ДПС няма как да се правят коалиции. С ГЕРБ и ДПС няма как да се прави промяна.

Отново ще повторя, че ние сме отворени за разговори и другата седмица ще проведем такива с колегите от "Продължаваме промяната", за да стигнем до едно коалиционно споразумение за бъдещо управление. В момента сме в ситуация, в която България не е изпадала. Най-важното е да се възстанови силния парламент. Това ще е приоритет за нас", категоричен бе Иванов. 

"Имаме забележки към Румен Радев. За пример мога да дам неизчистената му позиция към Русия. Аз лично имам забележки към неговата работа. Тук не говоря за новата партия на Петков и Василев. Не искам да се произнасям относно решението ни за Радев и нашия кандидат за президент, защото така мога да повлияя по някакъв начин на решението на колективните ни органи", завърши Христо Иванов.