Създаването на временна парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза нажежи до червено страстите в пленарна зала. 

Днешното заседание започна с предложение от БСП за промяна на дневния ред от две в три точки. 

"Удивен съм от дневния ред, който ни се предлага. Всеки български гражданин отива на работа и си изработва необходимото. Нека направим справка колко струва един работен ден на народните представители. Едно нищо ни се предлага за работната ни седмица, нищо – умножено по две", коментира от трибуната Даниел Митов от ГЕРБ. 

"В предишните НС ни заливаха със законопроекти, а сега нищо", допълни той. 

"Също съм удивена от дневния ред на НС - ще обсъждаме комисия за енергийната криза. Това звучи силно притеснително, ако види българският народ с какво се занимаваме ще реши, че наистина има енергийна криза в България. Има криза тогава, когато има проблем с доставка. Няма данни за проблем с доставките на газ и ток - ако говорим за цените на енергийните услуги това е съвсем различен въпрос", заяви от парламентарната трибуна бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петрова.  

Излиза така, че все едно ние в парламента определяме енергийните цени. Държавността не започва от промяната, съобразявайте се, когато изготвяте дневния ред. Има независими органи в България, категорична бе тя. 

"Днешната програма гласувахме извънредна точка 3 за създаване на Комисия за енергийната криза. Да, но такъв проект няма - нито в пощенските кутии на партиите, нито на сайта на НС. Нямаме проект, а се очаква да приемем нейната дейност", каза Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ще произтече ли от тази Комисия задържане на цената на тока на тези нива? Има ли инструменти? Приказките, че някой не иска да се намали ток, няма как да минат. Правителството или КЕВР да кажат ясно дали ще задържат нивата на цените и кой ще плати - все някой плаща. Като социалисти може и да не го разбирате, но винаги някой някъде плаща сметката. Като задържате цената на тока за всички, задържате и тези, които могат да си платят. И тях ли ще компенсирате?

Дебатът е сложен и няма нужда от парламентарна комисия. Комисията цели да хвърли отговорността в НС, след като парламентът няма инструментите да реши цените на тока - това е непочтено", коментира Тома Биков. 

"Подкрепяме създаването на временната комисия. Припомняме, че има бързи и лесни механизми за спиране на бума на цените на тока, дори и за намаляване. Няма как изпълнителната власт да се крие зад законодателната", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов