България сама ще се откаже от няколко милиона евро европейски пари, които Еврокомисията блокира през лятото заради съмнения за злоупотреби. Това даде да се разбере вицепремиерът Меглена Плугчиева в Брюксел, пише в утрешния си брой в. "24 часа".
Става дума за средства по предприсъединителната програма ИСПА, харчовете по която бяха спрени заедно с тези по ФАР и част от САПАРД.

Мярката се налага, за да не се загубят окончателно парите и дас е пренасочат към други проекти. Новината потвърди и финансовият министър Пламен Орешарски, добавяйки, че сумата "ще бъде след десетичната запетая" и няма да се наложи корекция на внесения в парламента проектобюджет за 2009 г. Ще бъдат засегнати средствата за изготвяне на пътни проекти за трансевропейските транспортни коридори, общият размер на които е 4 500 000, но правителството ще реши след седмица каква ще е т. нар. финансова корекция. ИСПА, чието действия изтича през 2010 г., беше първата програма, плащанията по която бяха замразени след разкриването на конфликта на интереси в пътната агенция през януари. По нея България има 880 млн., от които са усвоени около 330 млн. Следващата седмица правителството ще реши какво ще прави с магистрала "Люлин", финансирането по която също става от ИСПА  и по която има сериозно закъснение, съобщи Плугчиева.     /БЛИЦ