Днес на вътрешна комисия по сигурността и обществения ред бе гласувано и прието намаляване на срока за чужденци, изгонени от България, за връщането им в страната.

До този момент те нямаха право да влизат в България за срок от 10 години. Според приетото днес предложение те ще могат да се завърнат в страната ни след пет години.  Може да не бъдат приети само ако са опасни за сигурността на страната. Днес комисията по сигурността разгледа изменение и допълнение на Закона за чужденците.


На излизане от заседателната зала депутатът от ДСБ Атанас Атанасов изрази недоволство, че това се прави, за да се върне в България руският бизнесмен Майкъл Чорни. "След като миналата година бе награден адвокатът на Чорни, Тодор Батков с орден "Стара планина" и му беше дадена земя, днес дойде време да върнат и самият Чорни преди изборите", каза Атанасов пред журналисти.

Тепърва закона ще влезе за разглеждане в пленарна зала. Майкъл Чорни бе експулсиран от страната ни през 2000 година с мотива, че е заплаха за националната сигурност на България.

На днешното заседание на комисията по сигурността и обществения ред трябваше да присъства и министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Той трябваше да отговори на въпроси колко извлечения за телефонен трафик с мобилните оператори през последните четири години е използвало МВР. Също така да посочи правното основание, на което е осъществяван достъп до данни за телефонен трафик през посочения период. Депутатите го питат още имало ли е случай на отказ на мобилни оператори за предоставяне на данни до този момент.

Председателят на комисията Минчо Спасов отказа да изслуша заместник-министъра на вътрешните работи Соня Янкулова, а министър Миков дойде 15 минути след започването на заседанието. Той се оправда с ангажимент да заведе сръбския министър на вътрешните работи Ивица Дачич при председателя на парламента. Така министърът на вътрешните работи предложи да бъде изслушан само за седем минути от парламентарната комисия, която отказа този вариант с мотивите, че не желае да претупа тази тема. Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов заяви, че комисията не е съгласна с твърденията на МВР, че е ограничавано в работата си с мобилните оператори. В крайна сметка се стигна до решение Михаил Миков да се яви следващия четвъртък, за да отговори подробно на поставените му въпроси.
Милан Николов, БЛИЦ