Среща на Световната банка с правителството в София договориха министър-председателят Кирил Петков и президентът на международната финансова институция Дейвид Малпас.

Това съобщи преди малко Правителствената информационна служба. Министър-председателят Кирил Петков е на двудневно посещение в американската столица. Детайлите по организацията на срещата предстои да бъдат уточнени, като целта е задълбочаване на сътрудничеството с още по-голяма добавена стойност за България. 

Петков с първи важни срещи във Вашингтон

Правителствената информационна служба съобщи, че премиерът Кирил Петков е получил във Вашингтон подкрепа от администрацията на президента Джо Байдън за усилията на България за борба срещу корупцията.

Петков е бил приет в Държавния департамент от помощник-държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн и координатора по политиката на санкциите Джим О'Браян. 

След това премиерът е разговарял и с президентския съветник по националната сигурност Джейк Съливан. Премиерът е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа. 

Информационната служба на правителството съобщава и че Кирил Петков е представил плановете за енергийна диверсификация в България и е изразил "категоричната българска позиция по отношение на руската агресия" в Украйна.