Сръбският президент Александър Вучич заяви в събота вечерта, че ще поздрави новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, но вярва, че за Сърбия би било по-добре, ако Доналд Тръмп спечели, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.

Извънредно: Джо Байдън е новият президент на САЩ

„Мисля, че за Сърбия щеше да е по-добре заради нейната политика спрямо Косово, ако Тръмп беше победил“, каза Вучич пред репортери по време на посещение на строителна площадка в държавната болница в покрайнините на Белград, припомняйки, че Байдън „подкрепи бомбардировките над Сърбия през 1999 г.“
 
„Никога не съм казвал лоша дума за Байдън, а го познавам по-добре от Тръмп. Виждал съм го четири или пет пъти, а Тръмп едва два пъти. Казах тази вечер и мисля, че за Сърбия би било по-добре, ако Тръмп спечели“, каза Вучич.

„Искате да ме накарате да се подмазвам на Байдън тази вечер?... Ще го поздравя - и това е, но няма да говоря лошо за Байдън, ще се опитам да постигна възможно най-доброто сътрудничество. Ще благодаря на Тръмп за всичко, което направи за Сърбия“, каза Вучич.
 
Подобни възгледи на сръбските служители можеха да бъдат чути по време на кампанията и гласуването на президентските избори в САЩ, а проправителствените медии в Белград бяха повече или по-малко открито за Тръмп.
 
„За нас щеше да е по-лесно, ако политиката на сегашната администрация на САЩ беше продължила“, каза председателят на сръбския парламент и доскоро външен министър Ивица Дачич по време на кампанията.

Коментирайки изборите в САЩ в контекста на разрешаването на косовския въпрос, Дачич заяви, че „позицията на Сърбия по отношение на Косово се е подобрила“.

„Бих заложил на Байдън, защото той има по-големи шансове, но се моля на Бог Тръмп да спечели. Но който победи, ние ще се справим“, каза Дачич по-рано тази седмица, преди резултатите от президентските избори в САЩ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!