Искам да фокусирам вашето внимание към сумата от 1 милиард и 256 милиона долара. Тази сума е достатъчна за детски болници във всеки окръжен град, да построим училища, да излекуваме всички деца в Българя.

Тази сума е дадена за самолети F-16. Правителството на ГЕРБ и Патриотите чрез договори, подписани от министъра на отбраната тогава Красимир Каракачанов, е похарчило тази сума. До момента няма самолети бойни възможности, които са жизненоважни за нашата армия. Дори не са сключени договори. Не са фиксирани цена или срок в документите, които са подписвани. Нашата армия страда от липса на бойни способности. Това заяви Николай Денчев от “Възраждане” в изявление от Народното събрание.

Той каза, че е открил, макар договорите да са засекретени по странен начин, извършване на злоупотреба с обществен ресурс. Депутатът съобщи, че ще подаде жалба до главния прокурор за извършване на злоупотреби от длъжностни лица

Денчев изрази надежда, че ще бъде извършено разследване и нарушителите ще бъдат наказани.

“Ние купихме котка в чувал - не знаем кога ще я доставят, дали изобщо ще я извадят и колко пари ще ни струва това”, категоричен беше той по темата с доставката на бойна техника.

Според него МиГ-29 трябва да продължи да носи бойно дежурство към момента.

Депутатът от “Възраждане” обясни и какви стъпки трябва да бъдат предприемани за развитие на българската авиация: “Трябва да намерим начин да ремонтираме българските МиГ-ове, произведени в СССР. Трябва да започнем да придобиваме нови изтребители. Аз смятам, че европейските са един добър вариант”.

В края на брифинга Костадин Костадинов каза, че ще обжалва наложеното му наказание “порицание” от заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин.