„Истината е, че това, което се случи вчера, е недопустимо. Неслучайно рейтингът на Народното събрание е толкова нисък. Най-жалкото е, че всичко това се случи пред погледа на деца, които бяха на гости на НС”, заяви зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от „Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев пред Нова тв.

В сряда  в Народното събрание имаше спречкване между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Вчера наистина стана разгорещен дебат в пленарна зала. Започна с тема за агенти на ДС. Колегите от „Възраждане” излязоха с декларация за национално предателство и какво е станало ясно. Искрен Митев каза какво е станало ясно относно г-н Копейкин – купена къща с държавни средства, агитиране против еврото и т.н.”, каза още той.

„Не бих искал да коментирам кой е виновен”, добави Сабрутев.

Той коментира и антикризисните мерки на правителството. „Те вече се усещат. Държавата инвестира над 4 млн. лв. за компенсации за високите цени на електроенергията. Представете си, ако ги нямаше тези много върнати пари на бизнеса как това щеше да се отрази на крайните стоки и услуги. Те щяха да са още по-високи”, посочи депутатът.

„Това, което имаме е финален сет от мерки. Те са одобрени на коалиционно ниво. В понеделник имаше коалиционен лидерски съвет, на който се взе решение тези мерки максимално бързо да бъдат имплементирани в актуализацията на бюджета. Много от тях изискват законодателни промени”, обясни той. И добави: „В петък предстои нов Коалиционен съвет, където трябва да се изчистят всички детайли, за да може когато те влязат в пленарна зала и в комисиите да не се правят промени между четенията, а да бъдат максимално бързо приети”.

По думите му действително е факт, че цените на хранителните стоки у нас са нараснали. „В България има спекула и това не е тайна. Има сектори, които са картелирани и това също не е тайна. Трябва да има силен регулатор, в случая – Комисията за защита на конкуренцията. Защо тя не е предприела елементарни действия по овладяване на ситуацията?”, попита Сабрутев.