Внесохме проекторешение Народното събрание да възложи на Министерския съвет незабавно да предприеме действия по прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г., с едногодишно предизвестие, както е според договора. Това съобщи на брифинг в парламента председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадинов уточни, че става въпрос за учебен полигон "Ново село", складови съоръжения в Айтос и военновъздушните бази "Безмер" и "Граф Игнатиево".

„За тези бази ние не сме получили една стотинка. Тук и символичен наем няма. Тези бази не са натовски, а американски“, допълни още Костадинов.

„Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има конфликт, освен дипломатически, който си е между Русия и САЩ, и в този конфликт ние не бива да допускаме да бъдем превръщани в заложници, защото нашето мнение го няма.

В конфликта между Украйна и Русия ние не можем да вземем или едната, или другата страна, защото имаме отношения с Русия, които са исторически и много имаме какво да загубим, ако ги влошим, но също така имаме отношения с Украйна, която също ни е братска и близка държава, в която живеят няколко стотин хиляди българи.

НАТО не гарантира националната ни сигурност, НАТО е заплаха за националната ни сигурност, защото, откакто сме станали членове на НАТО, единствено и само сме влошавали собствения си стратегически отбранителен потенциал.

Нито имаме нова техника, нито сме увеличили състава на армията си, напротив - продължихме да я съкращаваме, единствено и само с мотива "нас ще пази НАТО", каза още Костадинов.