Вчера беше ден за отговори. Отговори от институции, министри и отговорни на книга, но безотговорни като поведение фактори в изтерзаната ни родина. Това заявяват от партия „Възраждане“.
 
„Преди близо две седмици, от „Възраждане“ поискахме среща с министъра на образованието, по повод провежданата от министерството политика на фалшифициране на българската история, под формата на обучителни семинари за учителите по история в гимназиалните курсове.
        
Както вече писахме по въпроса, с нас се свързаха десетки български учители по история, присъствали на тези семинари, които независимо един от друг ни разказаха напълно подробно, какво се е случвало на тях. И то, по наше мнение е дълбоко притеснително. Лекторите на тези семинари, огромната част от тях, свързани с „Америка за България”, „Отворено общество” и останалата част от мрежите на Сорос, са поставяли под съмнение или открито са отричали факти от националната ни история, по отношение на които, у нас съществува абсолютен обществен консенсус и до този момент са считани за неоспорими.
 


Основната цел, на тези организирани от МОН занятия, с две думи е била да се пренапише българската история, интерпретациите на фактите, повлияни от временната политическа конюнктура, да заменят самите факти, а самият предмет да се идеологизира, в духа на най-лошите познати практики.
Основната им цел е била да накарат българските учители, да внушават на българските деца, че основният враг на България е Русия, че най-близък приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и т.н.
 


Исканата от нас среща с министър Вълчев, имаше единствената цел да го запознаем с тези неща и да го попитаме, те с негова санкция ли се вършат, или някой прави нещо зад гърба му. И тъй като две седмици не получихме отговор, нито от него, нито от представляваната от него институция, този път около 30 членове и активисти на Възраждане, решихме да отидем в МОН непоканени и да настояваме за среща, докато не ни приеме.
 
Министърът обаче, предвидливо беше излязъл, малко преди да дойдем, а вместо него ни чакаха 11 полицаи. И въпреки, че бяха завардили входа, не можаха да ни спрат да влезем в сградата. Арогантните служители на МОН, се опитаха да ни изгонят, но и това не им се получи.
 


Поставени в тази ситуация, се наложи буквално да издирим министъра на образованието, тъй като получихме информация, че се спотайва в някоя от съседните сгради. Бързо разбрахме, че се намира в съседния хотел Шератон, присъствайки на някакво протоколно събитие.
 
Когато цялата група влязохме и там, настана пълна суматоха, а министър Вълчев се изплаши и отново повика полиция, с надеждата, че това ще ни стресне и ще си тръгнем. Е, не беше познал! В крайна сметка, понеже вече нямаше къде да бяга, защото бяхме завардили всички изходи, дойде при председателя на Възраждане – Костадин Костадинов и предложи да проведем среща по въпроса на 15.05. (сряда) от 15 ч.
 


Затова, другата седмица ще сме пак пред МОН и този път ще бъдем поне 100 души. Силно се надяваме министърът да не излъже пак и да дойде на срещата. Защото ако това се случи отново, в четвъртък вече ще сме 1000.

Възраждане с номер 27 - само ние можем!“