Лидерите на фракциите и депутатските групи във Върховната рада считат, че инаугурацията на новия президент на Украйна трябва да се състои на 28 май, съобщи в събота пред журналистите председателят на депутатската група „Възраждане“ Виктор Бондар.

„Датата 28 май за инаугурацията на Владимир Зеленски е комфортна за мнозинството от депутатите“, заяви Бондар, цитиран от осведомителните агенции.
Той обясни, че много народни представители биха искали да отложат инаугурацията за след 27 май, за да не може новоизбраният държавен глава да има право да разпусне Радата.

„Но все пак не изключвам, че на 14 май на заседанието на Радата може да бъде взето решение инаугурацията на новоизбрания президент да е на 19 май, за което настоява Владимир Зеленски“, отговори Бондар.

Той съобщи още, че на срещата са участвали председателят на депутатската група на „Блок Петро Порошенко“ Артур Герасимов, председателят на „Баткивщина“ Юлия Тимошенко и лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко. „Бяха и техните заместници“, уточни Бондар. По-рано Зеленски заяви, че би искал да има законното право да разпусне сегашния състав на парламента.

Предвид това, че в неговия днешен състав няма нито един представител на партията на новия държавен глава „Слуга народа“, той предпочита да обяви предсрочни парламентарни избори. Но законът му забранява да го направи шест месеца преди изтичането на мандата на депутатите.

Легитимността на сегашния парламент завършва на 27 ноември т.г. А това означава, че ако Зеленски встъпи в длъжност след 27 май, той няма да може да разпусне Радата.

Експертна прогноза че екипът на Зеленски е съгласувал с ключовите политически играчи съдбата на парламента, преизбиране на президентската квота в парламента и приемане на първостепенни пакети от закони“, заяви ръководителят на Украинския институт за анализ и мениджмънт на политиката Руслан Бортник.

Но готовността на Зеленски да се договаря с представители на предходната администрация може да повлияе негативно на неговия рейтинг в навечерието на парламентарните избори през есента, уверен е експертът. Но в случай, че не успее да се договри, за новия президент отново би възникнал негативен сценарий на развитие на събитията.

„Ако инаугурацията е след 27 май, Зеленски ще встъпи в своите пълномощия в условия на конфликт с ключови финансово-политически групи“, прогнозира Бортник. Това означава, че до края на 2019 година на новият президент ще му е трудно да започне да реализира гръмките си предизборни обещания, което може да му донесе не толкова добри резултати на следващите избори за Върховна рада, които по план трябва да се състоят на последната неделя на октомври.