Искаме оставката на зам.-министърът на културата Весела Кондакова. Поводът е нейна откровена лъжа, която изрече в Комисията по култура. Това каза в Народното събрание депутатът от „Възраждане“ Цвета Галунова.

По думите и на 3 февруари Кондакова е заявила, че ще се отпуснат 41 млн. лв. за читалищната дейност, но те така и не бяха гласувани в бюджета.

На моя въпрос днес как тези хора могат да разполагат с тези пари и кога ще достигнат до тях. Нейният отговор беше, че не помни че има такова изказване, каза още депутатът от "Възраждане". 

Галунова припомни изказването на зам.-министър Кодакова от 3 февруари.

41 млн. лв., както няколко пъти съобщих е ресурсът, който ще се насочи към читалищата за проекти, защото ние преди всичко имаме отговорност към разходването на публичния ресурс. Това е огромен ресурс, който се равнява на увеличението на 50%, отбеляза Галунова. 

Може да се кандидатства както за библиотечна дейност, така и за дейност от всякакъв характер. Смятам че този огромен ресурс съвсем скоро ще бъде на разположение на читалищата.

В отговор на припомненото изказване, Кондаковова казва, че депутатите не са поискали тези пари и затова не са гласувани.
Моят въпрос е следният, гласуването на бюджета някаква форма на библия ли е? Поискай, за да ти се даде. Читалищата са входирали няколко искания към Министерски съвет, затова че искат да им бъде увеличена субсидията. След като зам.-министър на културата заявява, че ще бъдат отпуснати 41 млн. лв. за читалищата, то би следвало да бъдат заложени в държавния бюджет и да бъдат гласувани, добави още Галунова.

Кондакова каза вие депутатите не сте си поискали и затова не са гласувани. Читалищата са кодирали че искат увеличение на субсидиите. Такова гласуване няма. Отправи лъжа, че такова нещо не се е случвало. След това обявини читалищата и депутатте, че не са предявили конкретно искане, каза още тя.

Ние от „Възраждане“ смятаме, че не е допустимо да има подобни неверни твърдения. Когато нещо се каже, трябва да се изпълни. Трябва да застана зад думите си. Госпожа Кондакова не застана зад думите си, изрече откровени лъжи и поради това ние и искаме оставката, завърши Галунова.