Министърът на културата Атанас Атанасов представя екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите в Министерството на културата.

В срещата освен министър Атанасов участват зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов, предаде Нова.

„Това, на което ще разчитам, е заразното добро, здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на общата кауза. Вярвам, че с такава енергия ще можем да променим контекста, който за съжаление в момента е мрачен”, завия Атанасов.

„Процесът няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки", добави той.

Атанасов представи три основни приоритета в работата на Министерството на културата.

„Това са достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазването и използването на нашето богато културно наследство”, посочи министърът.

Той съобщи, че вече повече от месец общува активно със зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов и е благодарен, че именно с тях ще работи за „една истинска промяна”.

Моето заминаване за САЩ никога не е било бягство от България, исках да натрупам умения, които да споделя, когато се върна в страната ни, каза Атанасов.

„Дълбоко вярвам в богатството на българската култура. Ще разчитам на заразното добро и здравия разум, на всеки от нас да превъзмогне собственото си его в името на обща кауза. В момента контекстът е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, ковид кризата", допълни още Атанас Атанасов.

Той допълни, че екипът му си е поставил 3 основни приоритета - достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, опазването и възползването от българското богато културно наследство.

„Ще воювам много, разчитам и на колегите, за да можем независимо от трудните времена да ангажираме експерти, които да работят. Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин в средство на съвременна културна индустрия.

Търси се и ресурс за решаване на проблема с операта в Русе. Започнахме да изготвяме програма, която да бъде защитена и не само да режем лентички и да правим хората щастливи, но и секторът да започне да произвежда пари”, каза Бойко Кадинов.